4.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialPatriarhul Daniel, managerul in sutana

Patriarhul Daniel, managerul in sutana

Inalt Preasfintitul Daniel, proaspat ales in scaunul de Patriarh al Romaniei, ar putea sta fara probleme alaturi de orice mare om de afaceri din tara sau strainatate, daca socotim dupa profitul pe care il are institutia pe care o conduce. Mai mult, prefectul de Suceava, Orest Onofrei, spunea, in luna martie a acestui an, despre Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor ca ar avea toate sansele ca in anul 2008 sa fie inclusa in topul realizat de revista Forbes.

La doar 17 ani dupa alegerea sa in scaunul de mitropolit, Inalt Preasfintitul Daniel a reusit sa transforme institutia pe care o conduce in principala furnizoare de fonduri pentru Patriarhia Romaniei. Acesta a intrat mereu in afacerile cele mai profitabile, Mitropolia avand in prezent aproape 600 de angajati doar in cadrul centrului administrativ si peste 3.000 in toata Arhiepiscopia Iasiului. Mitropolia are afaceri aproape in toate domeniile, incepand de la industria alimentara, turism, comert, imobiliare si mass-media.

Conform informatiilor de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Mitropolia detine mai multe terenuri in zonele foarte scumpe ale orasului, Bucium, Combinatul de Utilaje Grele sau "Costache Negri", si este in continua extindere. Pe langa procesele de retrocedare castigate sau pe rol, Mitropolia ieseana cumpara si de pe piata libera. Pentru ca tranzactiile imobiliare sa fie complete, Mitropolia Moldovei si Bucovinei mai si vinde din pamanturile sale, evident, pentru un pret mai mare. Astfel, un teren de 11,8 hectare in zona Bucium a fost scos la vanzare, anul acesta, cu un pret de plecare de 2,6 milioane de euro.
De asemenea, majoritatea bisericilor din Moldova au depus cereri de retrocedare a unor terenuri. Doua dintre parohiile Romanului cer cate 10 hectare in afara orasului lor.

Padurile, aur verde
Pe lista "bogatiilor" detinute de Mitropolia Moldovei si Bucovinei un loc de cinste il au padurile. In capul listei se afla Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, care a cerut sa-i fie retrocedate 192.000 hectare de padure din judetul Suceava. Fondul Bisericesc Roman al Bucovinei, cel care s-a judecat cu statul in numele Arhiepiscopiei, a primit doar 160.000 de hectare, decizie atacata mai departe in instanta superioara. Se pare ca, initial, Arhiepiscopiei sucevene i s-au retrocedat 16.000 de hectare care au fost date spre administrare, pentru o suma "potrivita", Regiei Nationale a Padurilor. Pentru aproape doi ani de administrare, incepand din 2002, Arhiepiscopia a primit dividende in valoare de 50 de miliarde de lei vechi.
Un alt "izvor" de venit pentru Mitropolia din Iasi il constituie cele 6.000 de hectare de padure din judetul Neamt. La inceputul acestui an, Biserica a mai obtinut alte 5.000 de hectare de padure in aceasta zona, rezultat care a fost atacat in instanta de Directia Silvica a judetului. In Iasi, Mitropolia detine paduri in localitatile Voinesti, Ciurea si Vanatori si se judeca, de asemenea, cu mai multe persoane din Dobrovat pentru alte zeci de hectare care ar fi fost atribuite ilegal de catre primarie.

"Sfanta Troita", aducatoare de venit
Lumanari, vinuri, paine sau cherestea. Sunt alte produse pe care le produc fabricile detinute de Mitropolia Moldovei si Bucovinei. In anul 2000, aceasta a cumparat de la firma Vitalef o fabrica de bauturi racoritoare, care in prezent s-a transformat intr-una de lumanari. Mitropolia mai detine in zona Bucium mai multe brutarii si un depozit de vinuri, iar in Neamt are o fabrica de cherestea cu un nume pe masura – "Sfanta Troita".
Pentru ca lista de afaceri sa fie completa, Mitropolia are propriile societati comerciale. Astfel, Terra Crucis SRL Iasi administreaza mii de hectare de teren agricol, Diaconia SRL Suceava se ocupa cu "taierea si randeluirea lemnului si impregnarea lemnului", iar Golia SRL lucreaza in domeniul "altor activitati de tiparire".
Nici constructiile nu au fost neglijate de cel care ravnea la scaunul de Patriarh. Cea mai recenta retrocedare de care a beneficiat a fost sediul TVR Iasi din Copou, care a fost evaluat la aproape 7 milioane de euro. Mitropolia nu a dat inapoi nici in domeniul serviciilor, aceasta avand in statiunea Durau sase vile si Hotelul Pelerinul, fost Cascada, care a fost cumparat in anul 1998 de la SC Durau SA.
Lista imobilelor cumparate sau construite ar putea sa continue. O investitie considerabila a fost cea de 75 miliarde de lei, de la Centrul de Conferinte Providenta, construit pe locul unei hale nefinalizate a fabricii Fortus Iasi.
Biserica are toate sansele sa intre in afaceri cu Gigi Becali, dupa ce acesta si-a manifestat interesul fata de Cazinoul din Vatra Dornei, proaspat revendicat de Mitropolie.

Comert online
De asemenea, Mitropolia s-a specializat si in comertul pe internet. Astfel, produse precum cartile de cult, albume, pliante, iconite, CD-uri, casete, podoabe bisericesti sunt puse in vanzare pe paginile de internet ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, al unor manastiri si ale altor site-uri locale.
Biserica nu a stat departe nici de domeniul mass-media. Astfel, Mitropolia detine un ziar – "Lumina", un post de radio – "Trinitas", care acopera 75% din teritoriul tarii, are 26 de statii si detine licenta pentru un post de televiziune.

Biserica in politica

Dupa numarul impresionant de afaceri pe care le-a derulat de la obtinerea scaunului de Mitropolit, nu este greu de intuit influenta pe care o are in acest mediu, dar si in societate. Astfel, numele Inalt Preasfintitului Daniel a fost pomenit in stenogramele PSD facute publice acum trei ani. "As vrea sa subliniez rolul foarte mare al Bisericii in referendum. Ne-a ajutat. Cel putin la Iasi, ce au facut Mitropolitul Daniel si Patriarhul Greciei in timpul slujbei, in fata a zeci si zeci de mii de oameni, este impresionant", ii spunea atunci Ion Solcanu fostului premier Adrian Nastase. IPS Daniel a fost acuzat de implicare in politica si la alegerile din 1996, cand s-a presupus ca acesta l-ar fi sustinut in alegeri pe Ion Iliescu. Alegerile au fost castigate totusi de Emil Constantinescu.
Chiar daca despre averea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei se vorbeste mai mult in soapta si in medii restranse, noul Patriarh poate fi considerat, fara dubii, unul dintre cei mai buni manageri din tara. Acesta a reusit sa transforme institutia pe care a condus-o intr-o adevarata fabrica de bani.

Mitropolitul Daniel l-a cununat pe afaceristul Dascalu
Numele Mitropolitului Daniel a intrat in atentia presei si in luna iulie a acestui an, cand a oficiat cununia religioasa a omului de afaceri iesean Iulian Dascalu. Ceremonia a avut loc in Italia, in regiunea Pistoia-Toscana, unde Mitropolitul impreuna cu un sobor de preoti a fost adus cu o cursa charter. Acesta si-a facut aparitia la biserica unde s-a cununat Iulian Dascalu intr-un Mercedes negru.
Printre invitati s-au mai numarat deputatul liberal Relu Fenechiu si omul de afaceri Viorel Roman.
Participarea Mitropolitului Daniel la nunta omului de afaceri Iulian Dascalu se datoreaza relatiilor bune dintre acestia. Se pare ca Iulian Dascalu s-a apropiat de IPS Daniel cand a inceput constructia unei biserici in campusul studentesc iesean "Tudor Vladimirescu".

Inainte de a fi Patriarh, a fost impotriva lui Teoctist
Daniel Ciobotea, cel care a fost numit in anul 1990 Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a fost unul dintre fondatorii Grupului de Reflectie pentru Innoirea Bisericii, alaturi de Mitropolitul Bartolomeu Anania, preot prof. dr. Constantin Galeriu si preot prof. dr. Dumitru Staniloae. Acest grup milita la acea vreme pentru inlaturarea Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Intre timp, Daniel Ciobotea a fost numit Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in defavoarea mitropolitilor Ardealului, Banatului si Olteniei. Numirea lui Daniel Ciobotea in scaunul de Mitropolit a parut surprinzatoare la vremea respectiva si multi au interpretat-o ca fiind o incercare a Patriarhului Teoctist de a linisti apele in cadrul Bisericii.
Una dintre realizarile Grupului, care s-a desfiintat la scurt timp de la numirea in functie a Mitropolitului, a fost introducerea religiei in scoli.

TVR Iasi, scoasa in strada de Mitropolie

Studioul teritorial Iasi al Televiziunii Romane (SRTV) risca sa ramana fara sediul in care functioneaza inca de la infiintare. Mitropolia Moldovei si Bucovinei a castigat in instanta cladirea pe care institutia media ieseana o are in administrare. Mitropolia a resuscitat in anul 2004 o organizatie nonguvernamentala infiintata in secolul trecut – 1919. Societatea Femeilor Ortodoxe din Romania revendica imobilul din strada Lascar Catargiu numarul 33, pe motiv ca vechea cladire – Palatul Sturdza – a fost cumparata in anul 1919 tocmai pentru ca Asociatia sa aiba unde sa-si desfasoare activitatea. Aceasta societate se afla sub tutela Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si avea ca activitate colecte pentru binefacere, actiuni de educatie si cultura.
Ulterior, in cladire a functionat Liceul Ortodox de fete, iar in anul 1948 imobilul este nationalizat de catre regimul comunist si Societatea Femeilor Ortodoxe din Romania este desfiintata. In 1979, pe acest teren, alaturi de Palatul Sturdza, a fost construita o a doua cladire, in care a functionat pana in decembrie 1989 scoala Regionala de Partid.
TVR Iasi a intrat in posesia imobilului dupa 1990, avand dreptul de administrare asupra acestuia. In 2004 insa, Societatea Romana de Televiziune este chemata in instanta de catre Asociatia Femeilor Ortodoxe. Verdictul procesului: angajatii TVR trebuie sa paraseasca silit cladirea. Impotriva acestei decizii, SRTV a formulat contestatie, iar Curtea de Apel Iasi a anulat decizia pentru moment. Consilierul juridic al Mitropoliei sustine ca a epuizat toate caile de intelegere pe cale amiabila cu condu-cerea TVR Iasi. De fapt, Mitropolia are nevoie de acest imobil pentru un nou sediu al Radio Trinitas. Actualul Patriarh Daniel Ciobotea a declarat, de altfel, in timp ce era Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, ca vrea sa infiinteze un nou post de televiziune: Trinitas TV.
Procesul dintre Societatea Romana de Televiziune si Societatea Femeilor Ortodoxe pare a fi unul fara sfarsit. TVR Iasi isi va continua activitatea in actualul sediu pana cand imobilul din strada Lascar Catargiu va fi trecut din proprietatea publica in proprietatea privata a statului.

IPS Daniel, "fata in fata cu legile si faradelegile presei"

Raporturile dintre Mitropolia Moldovei si Bucovinei si presa nu au fost intotdeauna cele mai fericite. In anul 2000, la editura Trinitas, care apartine Mitropoliei, sub semnatura teologului Radu Cajvaneanu, apare cartea "Biserica fata in fata cu legile si faradelegile presei". Dupa cum este precizat chiar pe prima pagina a lucrarii, cartea a fost tiparita cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In viziunea autorului, presa este acel "mediu de informare supusa puterii, banului". Radu Cajvaneanu imparte mass-media in doua tabere, cea "neopagana", care ataca Biserica Ortodoxa Romana, si cea "care urmeaza Calea, Adevarul si Viata". In carte, autorul ii numeste pe patronii de presa "invadatori contemporani care domiciliaza in apartamente luxoase" si "paienjeni nevazuti" care "tes panze complicate de minciuni in jurul Bisericii Ortodoxe Romane". In aceeasi lucrare, Radu Cajvaneanu sustine ca "ziaristi fara pregatire profesionala morala calca in picioare poruncile Domnului". si chiar exemplifica, fara a nominaliza. "Un ziarist mic la suflet loveste cu nerozie, cruzime si cinism inimaginabil in imaginea Patriarhului nostru", dupa care incheie amenintator: "Dar si Dumnezeu lucreaza". Faptul ca Radu Cajvaneanu, sub binecuvantarea IPS Daniel, pune pe toaca fara menajamente, dar fara a nominaliza institutiile mass-media reiese numai din titlurile capitolelor: "Necrofilia presei", "Va deveni vrajitoarea TV", "Mass-media – un haos controlat", "Ziarele sunt niste dictaturi", "Regulile draconice ale presei" sau "Tortura prin presa". In loc de concluzii, autorul spicuieste din lucrarile prezentate la Conferinta Bisericilor Crestine din Romania din 15-16 iunie 2000 si 6-9 noiembrie 2000, conferinta la care a participat inclusiv IPS Daniel. "Programele radio-TV atractive se suprapun timpului de inchinare in biserica", "idolatrizarea profitului reflectata in mass-media care cultiva pornografia, violenta, publicitatea agresiva in dauna valorilor umane" sunt doar cateva dintre constatarile trase in urma Conferintei. Autorul mentioneaza in carte si intentia IPS Daniel de infiintare a unei asociatii a ziaristilor crestini. Rolul asociatiei ar fi de monitorizare a presei, de redactare a replicilor la o serie de materiale aparute, sa initieze formarea unui post TV si a unei publicatii interconfesionale. Radu Cajvaneanu isi incheie cartea cu textul unei rugaciuni "speciale", destinata presei "neopagane", rugaciune care, spune autorul, a fost rostita la Conferinta Bisericilor Crestine din Romania. "Noi, jurnalistii si alti slujitori ai mass-media care ne-am pus inteligenta si mijloacele tehnice in slujba imoralitatii, a hulei impotriva lui Dumnezeu, ne marturisim vina de a fi oferit vrajmasului lui Dumnezeu mijlocul cel mai puternic de otravire a sufletului neamului. Doamne, Te rugam, iarta-ne!"

Cele mai citite

Dorian Popa și-a primit pedeapsa, după ce a fost prins la volan sub influența substanțelor interzise

Dorian Popa a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu amânarea pedepsei pe o perioadă de 2 ani, după ce a fost prins...

ASF adoptă noi măsuri pentru piețele financiare nebancare

Deciziile luate sunt structurate pe două direcții principale: reglementare și autorizare Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat o serie de măsuri care vizează...

Morgan Freeman continuă să atragă atenția și la 87 de ani. Cum a fost surprins actorul

Morgan Freeman, în vârstă de 87 de ani, continuă să atragă atenția, atât pe marile ecrane, cât și în viața de zi cu zi....
Ultima oră
Pe aceeași temă