Mircea Geoana a redevenit "prostanac" in ochii lui Ion Iliescu.
Presedintele de onoare al PSD l-a criticat pe Geoana in fata conducerii partidului.
Motiunea de cenzura a fost amanata pe saptamana viitoare sub pretext de suprapunere cu alegerea Patriarhului.
Marian Oprisan a declarat ieri ca in chestiunea motiunii Ion Iliescu este "inconsecvent", el votand pentru motiunea de cenzura, dar in particular exprimandu-se impotriva ei.
Acuzatiile aduse de Geoana, duminica, la adresa propriilor sai colegi, despre care a spus ca "saboteaza" PSD si ca sunt corupti si aduc imagine negativa formatiunii, au asmutit si mai tare partidul impotriva sa. Ieri, in ziua in care Geoana ar fi trebuit sa anunte depunerea motiunii de cenzura, acesta a trebuit sa-si recunoasca infrangerea, anuntand amanarea acesteia, sub pretextul subtire ca PSD nu vrea sa interfereze actiunile sale politice cu alegerea noului Patriarh. Ion Iliescu, unul dintre "sabotorii" acuzati de Geoana, a spus despre presedintele PSD chiar inaintea sedintei Biroului Permanent al partidului, ca a dat dovada de lipsa de loialitate si de colegialitate. Intrebat cum comenteaza afirmatia facuta de presedintele PSD, Mircea Geoana, potrivit careia in PSD exista persoane cu "dosare grele", care nu doresc semnarea motiunii de cenzura, Iliescu a declarat: "E o imprudenta din partea lui macar sa faca apel la asa ceva. E si neloial, si necolegial si deformeaza sensul discutiei". si in cadrul sedintei BPN, Iliescu l-a criticat pe Geoana extrem de dur, vorbind mai bine de 40 de minute despre lipsa de inteligenta politica manifestata de presedintele PSD. Potrivit unor surse participante la discutiile din cadrul BPN, Iliescu l-a acuzat pe Geoana ca si-a ostilizat partidul, in loc sa dea un semnal de unitate, el facand "declaratii razbunatoare si belicoase". Vicepresedintii fideli lui Geoana, Liviu Dragnea, Ilie Sarbu, Constantin Nita si Constantin Nicolescu, au sarit in apararea sefului lor, spunandu-i lui Iliescu ca este obligat sa respecte deciziile politice ale partidului si sa nu mai comenteze impotriva motiunii de cenzura. Geoana a incercat insa sa se scuze, explicand ca el nu s-a referit la sabotori din interiorul partidului, ci din afara lui.
Dupa sedinta BPN, Iliescu a spus ca Geoana "a dat de inteles ca nu s-a referit la oamenii din partid". La insistentele jurnalistilor, care au afirmat ca Mircea Geoana a facut referire si la membri ai PSD, Ion Iliescu a raspuns: "Sa fie sanatos!", dupa care a plecat nervos la sedinta grupului de senatori, unde acestia au decretat ca ei nu semneaza motiunea lui Geoana.
Si la Camera Deputatilor, la grupul condus de Viorel Hrebenciuc, a avut loc o sedinta de doua ore in care Adrian Nastase si Miron Mitrea, vizati si ei de atacurile lui Geoana, au reluat argumentele impotriva motiunii de cenzura. Spre deosebire de colegii lor de la Senat, opozantii lui Geoana de la Camera Deputatilor sustin, cel putin declarativ, ca ei vor semna textul motiunii de cenzura, dar sunt in continuare sceptici in legatura cu succesul acesteia. Geoana a declarat ca motiunea de cenzura va fi depusa la Parlament dupa ce textul acesteia va fi discutat in cadrul Comitetului Executiv National, care urmeaza sa aiba loc saptamana viitoare, marti.
"Cand textul este finalizat, vom strange semnaturile parlamentarilor nostri. Semnaturile se iau pe un text, nu in alb. Poate la PD sau PLD se iau semnaturi fara acoperire in realitate", a spus Geoana, criticand totodata relatarile din presa potrivit carora PSD nu ar avea stranse destule semnaturi pentru a depune motiunea, la Senat liderul pesedistilor fiind singurul semnatar.
UDMR ar bate palma cu PSD
UDMR nu poate sustine o motiune impotriva Guvernului atat timp cat face parte din Executiv, a declarat, ieri, liderul formatiunii, Marko Bela, la incheierea intalnirii pe care parlamentari ai Uniunii au avut-o cu lideri ai PSD. "Pana ce suntem in Guvern, nu putem sustine o motiune impotriva Guvernului, stiti si dumneavoastra acest lucru", a spus el. Liderul UDMR a precizat ca opteaza, in acest moment, pentru o reglementare a relatiilor intre coalitia PNL-UDMR si PSD, eventual pe baza unei intelegeri sau a unui acord "foarte bine conturat". "Noi optam pentru ducerea mai departe a acestei coalitii si a acestui Guvern", a spus Marko Bela. Senatorul UDMR a afirmat ca este de acord cu aceasta necesitate, precizand ca, la intalnirea cu reprezentantii PSD, nu au fost discutate elemente ale unei astfel de intelegeri. Marko Bela a aratat ca PSD sustine de foarte multe ori, prin vot, in Parlament Guvernul PNL-UDMR si trebuie sa existe o relatie foarte transparenta, foarte bine reglementata intre PSD si PNL-UDMR. "Vom incerca sa impunem o corelare intre dezideratele prioritare ale UDMR, ale PNL si ale PSD", a declarat liderul Uniunii.