Societatile de stat care isi desfasoara activitatea pe platforma industriala din Cugir – UM Cugir SA si Fabrica de Arme SA – sunt aproape de faliment. Aceasta dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a respins trei programe de restructurare propuse de actionarul majoritar, compania Romarm, pe motiv ca erau nerealiste.
Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat ca in cazul celor doua firme problema o constituie supraevaluarea activelor.
"Societatile de la Cugir au o problema majora in legatura cu modul in care si-au evaluat patrimoniul si astfel nu pot indeplini una dintre principalele cerinte ale programului de restructurare, vanzarea activelor nefunctionale. La pretul la care au fost evaluate nu le cumpara nimeni, pentru ca sunt la fel de scumpe ca si cum ar fi in Bucuresti", a afirmat Atanasiu.
Acesta spune ca evaluarea a fost realizata de conducerea din perioada 2001 – 2004 care prin supraevaluarea terenurilor, cladirilor si utilajelor ar fi evitat declararea falimentului.
Guvernul le-a dat un termen de 6 luni in care sa se restructureze si sa se pregateasca pentru privatizare. In cazul firmelor din Cugir, termenul expira in octombrie. Restructurarea nu s-a reusit si se va ajunge, cel mai probabil, la insolventa si, in final, in faliment.
Cele doua firme detin atat productie civila cat si militara si au aproximativ 5.000 de angajati.
Prefectul Cosmin Covaciu a declarat ca, la Cugir, trebuie sa existe in continuare activitate de productie. "Eu sunt adeptul vanzarii activelor dupa procedura care s-a aplicat la Metalurgica Aiud, adica la o valoare data de lichidator. Cei care se opun unei privatizari sunt chiar oamenii din interiorul fabricilor. Nu inteleg de ce, deoarece doar asa pot fi salvate", a afirmat prefectul.
Conducerea societatilor din Cugir este apropiata PNL, unde liderul filialei este chiar Teodor Atanasiu. Acesta a detinut in perioada 1997 – 2000 functii de conducere in cadrul Uzinei Mecanice.