Cramele Recas din judetul Timis au anuntat o investitie de 3.000.000 de euro intr-o noua tehnologie de fermentare a strugurilor. O instalatie de autofermentare, construita in totalitate din inox, conform normelor UE, ii va ajuta pe tehnologii de la Recas sa stabileasca o temperatura optima de fermentare, precum si o recirculare a musturilor. Noua tehnica va duce la o crestere semnificativa a calitatii vinurilor albe si rosii produse aici.
In investitie sunt incluse si cisternele de mare capacitate, care vor depozita produsul finit.
Reprezentantii cramelor se asteapta la o productie record de pe colinele Recasului, productie favorizata de caldurile excesive din aceasta vara.
"La productia din acest an, acumularea mare de zahar si maturarea cu circa trei saptamani mai devreme vor duce la o recolta medie de 10 tone/hectar. Productia totala la finele celor trei saptamani, perioada in care va fi terminata recoltarea, este estimata in jurul a 6.000 de tone de struguri, din care vor rezulta dupa procesare aproximativ 4,5 milioane de litri de vin de cea mai buna calitate", a declarat directorul Cramelor Recas, Gheorghe Iova. Pentru culesul strugurilor de pe cele 750 de hectare au fost angajati circa 600 de muncitori sezonieri.
Productia variaza in functie de soiuri. Astfel, la Cabernet si Chardonnay, aceasta scade la sase-sapte tone la hectar, dar este compensata de recoltele de 11-12 tone la hectar la Feteasca Regala si Merlot. Cramele Recas exporta anual in jur de doua milioane de sticle de vin imbuteliat, adica o mare parte a productiei. Daca, anul trecut, vanzarile s-au dublat, pentru anul acesta se estimeaza o crestere de 50 la suta.
Cramele Recas reprezinta cel mai mare complex de vinificatie din Banat, dotat cu utilaje de ultima generatie si cu un spatiu de productie si depozitare de circa 7 milioane de litri de vin.