Elevii care in aceasta toamna intra in clasa a VIII-a au scapat de grija si stresul testelor nationale. Examenul respectiv va fi desfiintat prin ordin, la inceputul lunii septembrie.
Eliminarea testelor nationale se va face prin ordin al ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, evaluarea respectiva urmand a fi inlocuita de o alta, stabilita prin metodologie. Reamintim ca testele nationale reprezentau modalitatea de selectie si acces in clasa a IX-a a absolventilor de clasa a VIII-a. Intrucat testele se vor elimina, in locul acestora trebuie introduse alte criterii de selectie. Concret, accesul absolventilor de gimnaziu in clasa a IX-a la liceu sau scoala de arta si meserii va avea la baza mediile obtinute la tezele cu subiect unic, precum si media generala a claselor V-VIII. Anuntul ministrului Cristian Adomnitei privind eliminarea testelor nationale chiar din anul scolar 2007-2008 a surprins, mai ales ca la discutiile cu doua din sindicate pe marginea proiectului legii invatamantului preuniversitar s-a vorbit despre o eliminare graduala a acestora, care ar fi urmat sa se produca in urmatorii trei ani. In plus, graba cu care se va face metodologia de admitere in clasa a IX-a, care trebuie finalizata si anuntata la inceputul anului scolar 2007-2008, deci mai sunt doar doua saptamani pana cand suna clopotelul, se va transpune in ordine superficiale, fara a se realiza o reforma reala si consistenta a educatiei. De altfel, este deja o regula ca invatamantul romanesc s-a caracterizat in ultimii ani doar de masuri la repezeala, de scurta durata, elevii ramanand in continuare cobai. si stresul la care sunt supusi copiii si pe care l-a amintit ministrul Adomnitei va fi insa si mai mare. In loc de trei (patru in cazul minoritatilor) lucrari de la testele nationale, elevii vor sustine un numar dublu in cazul tezelor (primul si al doilea semestru), intreaga clasa a VIII-a fiind sub o mare tensiune.
"Speram ca metodologia sa reglementeze foarte clar cum se va face admiterea in clasa a IX-a si sa corecteze anumite greseli. De exemplu, acum notele obtinute la tezele cu subiect unic nu se pot contesta, desi pot fi greseli umane. De fapt s-a vazut ca exista si acum la notele de la testele nationale diferente intre prima comisie de corectura si a doua. Dar la teste se admiteau contestatii. Pe de alta parte, este posibil ca rezultatele la teze sa nu fie obiective, plus ca desi suntem recunoscuti de MECT ca federatie, nu am fost niciodata invitati la discutii pe marginea acestui subiect", spune dna Mihaela Guna, presedintele federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti.
» Masura care va intari coruptia
"Ministrul Adomnitei pune in practica chestiuni din legea invatamantului pe care nu a aprobat-o inca nimeni. Prin noul sistem, in primul rand se elimina platile pentru profesorii care erau implicati in testele nationale, pentru ca tezele vor intra in norma lor didactica si se intareste coruptia din sistem. Parintii nu vor mai plati pentru meditatii, ci direct notele. Este o masura nu doar populista, ci extrem de periculoasa pentru nivelul de calitate a educatiei, care o va lua foarte repede la vale. Mai trebuie spus ca metodologia anuntata ar fi trebuit discutata cu partenerii sociali, ceea ce nu s-a intamplat. Daca va aproba metodologia fara sa fim consultati, vom ataca ordinul respectiv in contencios administrativ", spune Catalin Croitoru, liderul Federatiei Educatiei Nationale.