Obligativitatea asigurarii locuintelor impotriva calamitatilor naturale a fost aprobata ieri de Guvern, printr-un proiect de lege care va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere in procedura de urgenta.
Persoanele fizice si firmele vor fi obligate sa isi asigure locuintele impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, in limita unei sume cuprinse intre 10.000 euro si 20.000 euro, in functie de tipul constructiei, cu plata integrala a unei prime anuale de 10-20 euro.
Legea va intra in vigoare la data de intai a lunii urmatoare celei in care se publica in Monitorul Oficial, iar persoanele vor fi obligate sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale incepand cu data la care se implinesc 90 zile de la publicarea in Monitor a deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor prin care se constata infiintarea sistemului de asigurare obligatorie.
Actul normativ prevede ca persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa-si asigure toate constructiile cu destinatie de locuinta aflate in proprietate impotriva dezastrelor naturale, respectiv cutremure de pamant, alunecari de teren sau inundatii. Proiectul de lege se refera la locuintele din blocuri, precum si la locuinta sociala, de serviciu, de interventie, de necesitate, de protocol si casa de vacanta.
Suma maxima pentru care poate fi incheiata asigurarea si care poate fi acordata in cazul unei calamitati naturale este de 10.000 euro pentru constructii cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic si de 20.000 euro pentru fiecare constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.