4.6 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialTraian Basescu: "Agresiune orchestrata la adresa Romaniei"

Traian Basescu: „Agresiune orchestrata la adresa Romaniei”

"Este ultima agresiune orchestrata la adresa Romaniei si vom raspunde extrem de dur de data asta. S-a mers prea departe", a declarat Traian Basescu la scoala de vara "Comunitati romanesti si identitate europeana". Presedintele a calificat drept "un truc" intreg scandalul de la Chisinau, in care viceministrul de Interne moldovean, Valentin Zubic, a acuzat un diplomat roman de coruptie in situatia "vize romanesti contra spaga".

Fostul ministru de Externe Adrian Severin, membru PSD, crede ca in astfel de situatii nu raspunzi cu aceeasi moneda, iar iesirea lui Basescu este o gafa: "Sunt extrem de nemultumit de maniera in care Guvernul Moldovei a tratat aceasta problema. Nu stim daca acel diplomat a comis fapta respectiva, iar daca da, atunci este o fapta penala si nu trebuia plasata in relatia dintre doua state. Reactia Moldovei poate avea un caracter provocator. Dar a reactiona de aceeasi maniera mi se pare o stangacie, daca nu o gafa de proportii. Nu avem de ce sa tensionam o relatie si asa tensionata". Potrivit uzantelor diplomatice, la o asemenea problema nu raspunde presedintele unui stat, nici macar prim-ministrul, mai explica Severin. Totusi, reactia ministrului roman de Externe, Adrian Cioroianu, a fost stearsa, el rugand presa sa-i dea un ragaz pana saptamana viitoare pentru a lamuri situatia pe cai institutionale. Intre timp, conform BBC, premierul moldovean Vasile Tarlev a discutat problema cu Calin Popescu Tariceanu si au stabilit ca acei gasiti vinovati sa fie pedepsiti.

Specialistii cred insa ca, daca privesti situatia intr-un context international mai larg, Traian Basescu a intuit influenta lui Putin, strecurata, ca de atatea ori, la Chisinau. "Rusia a anuntat ca intentioneaza sa dezvolte baze militare in Transnistria chiar in momentul in care s-a aflat ca trupe americane vin la Kogalniceanu. Depinde ce intentioneaza sa faca cele doua state. Moldovei i-a convenit sa escaladeze tensiunea. Daca Romania raspunde la fel, s-ar putea sa se realizeze ce s-a scontat: tensiuni la granita UE si NATO. Romania nu are, insa, nici un interes sa se arate ca un actor intr-un conflict la aceasta granita", explica Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei la UE si membru al Comisiei de politica externa din Parlament.
Replica taioasa a lui Basescu e indreptatita, crede analistul militar si politic Mihail Ionescu, pentru ca exista informatii clare ca, sub acoperirea acestui scandal, Moscova si Chisinau pun la cale un plan privind Transnistria.
Politicienii din opozitia de la Chisinau condamna si ei situatia creata de comunistii lui Voronin, aflati la putere. "Deja nu stiu ce mai poate provoca un scandal diplomatic mai mare. Chisinaul a facut declaratii foarte dure, unele absurde, despre modul cum se elibereaza vizele. Relatiile moldo-romane sunt deja foarte incinse. Cred ca pana la schimbarea conducerii politice de la Chisinau nu se va rezolva nimic. Unul dintre mesajele de baza ale comunistilor pentru publicul lor rusofil este cel antiromanesc", ne-a declarat Oleg Serebrean, presedintele Partidului Social-Liberal de la Chisinau.
Conform presei de la Chisinau, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a pus gaz pe foc dand vina exclusiv pe proasta organizare a consulatului romanesc. Nu demult, negocierile pentru deschiderea altor doua consulate romanesti la Cahul si la Balti au fost omorate din fasa de guvernul moldovean.

Locuri

"Exista stiri la Chisinau care arata o posibila incheiere rapida a unui acord cu Rusia privind solutionarea problemei Transnistriei in afara formatului prin care Moscova si Chisinaul se angajasera sa o rezolve, lasand UE, SUA si Ucraina pe dinafara. Din ce se stie pana acum, reiese ca acordul lui Voronin cu Moscova ar stipula ca, in schimbul reinstalarii suveranitatii Moldovei asupra Transnistriei, Chisinaul sa agreeze instalarea unor baze rusesti pe propriul teritoriu, dar administrate de Tiraspol pentru 10 ani", deseneaza contextul international analistul Mihail Ionescu. De asemenea, in ultima vreme Rusia s-a impotrivit vizibil fata de instalarea scutului nuclear american in Polonia si Cehia. "Ce poate fi o pregatire mai buna pentru a anunta public un astfel de acord Voronin-Putin, decat fluturarea unei relatii incordate cu Romania, membra NATO si UE?", se intreaba Mihail Ionescu.

Cele mai citite

În SUA a început transferul puterii între Joe Biden și Donald Trump

Joe Biden şi Donald Trump au demarat procesul de transfer al puterii, a anunţat marţi echipa republicanului, care şi-a format fără întârziere guvernul, conform...

SUA a reușit să convingă Israelul și Hezbollah să implementeze o încetare a focului timp de 60 de zile

Israelul și Hezbollah urmează să implementeze miercuri o încetare a focului timp de 60 de zile, ca parte a unui acord propus de Statele...

Derby-ul serii în Liga Campionilor: Bayern Munchen-Paris Saint-Germain 1-0

Bayern Munchen a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0, marţi seara, pe Allianz Arena, într-un meci din etapa a cincea a Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă