De la inceputul acestui an, numeroase regiuni ale globului au fost afectate de fenomene meteorologice extreme, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale de Meteorologie.
Valurile de caldura exce-
siva sau de frig, inundatiile, seceta, furtunile au facut ravagii in primele luni ale acestui an. In lunile ianuarie si aprilie, temperatura medie inregistrata la suprafata pamantului a fost cea mai ridicata din 1880, cand au inceput inregistrarile oficiale. In ianuarie, temperatura a depasit cu 1,89 grade Celsius media, iar in aprilie diferenta a fost de 1,37 grade Celsius. Cresterea cea mai mare de temperatura s-a produs in Europa, unde in luna aprilie cercetatorii estimeaza ca media a fost depasita cu 4 grade Celsius.
In Europa de Sud-Est au fost depasite recordurile de temperatura in iulie, in Bulgaria inregistrandu-se 45 de grade Celsius in ziua de 23 iulie, iar in Marea Britanie si Germania au cazut cele mai abundente ploi.
In Asia de Sud-Est au fost depasite in sezonul musonic de anul acesta recordurile de ploaie, in India, Pakistan si Bangladesh inregistrandu-se ploi de 24 de ore care au de-pasit 350 mm. Peste 500 de oameni au murit, alte 10 milioane au fost silite sa se refugieze, mari suprafete agricole si numeroase gospodarii au fost distruse.
La inceputul lunii iunie, ciclonul Gonu, primul inregistrat vreodata in Marea Arabiei, a lovit Omanul, unde a afectat peste 20.000 de oameni, facand peste 50 de morti, si Iranul.
Rapoartele si evaluarile din ultimii ani indica o crestere a temperaturii globale, rata medie din ultimul secol fiind de 0,74 grade Celsius anual. In ultima jumatate de secol, rata de crestere medie anuala, 0,13 grade Celsius, a fost aproape dubla fata de oricare alta jumatate de secol din ultimii 500 de ani. 11 ani din perioada 1995-2006 au intrat in topul celor mai calzi 12 ani de cand a inceput inregistrarea temperaturii pe glob.