6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialNoapte alba cu Harry Potter

Noapte alba cu Harry Potter

» In aceasta noapte, ultimul volum din seria "Harry Potter" va fi lansat in toata lumea, inclusiv in Romania, unde va avea premiera si al cincilea film din serie.
» Fanii vor afla in sfarsit care sunt cei doi eroi sacrificati de autoarea J.K. Rowling in finalul seriei, care cuprinde sapte romane.
» Desi a avut incasari-record in America, criticii spun ca "Harry Potter si Ordinul Phoenix" seamana cu celelalte patru filme din serie.

 

"Harry Potter, implicat in campania de cautare a fetitei disparute in Portugalia." "Harry Potter este utilizat de Biserica Anglicana pentru popularizarea Bibliei in randul copiilor." "Milioane de lire sterline pentru operatiunea de protejare a ultimului volum Harry Potter."
Acestea nu sunt decat cateva dintre titlurile zecilor de stiri venite pe agentii in ultima luna pe tema "Harry Potter", pentru ca vara aceasta s-a aratat a fi nu fierbinte, ci arzatoare pentru fanii pustiului vrajitor: premiera celui de-al cincilea film plus lansarea ultimului volum din serie, "Harry Potter and the Deathly Hallows".
Adaugati informatia potrivit careia editorii si producatorii sunt in cautarea altor eroi care ar putea sa le aduca succesul si banii pe care le-a adus Harry Potter de-a lungul a zece ani, in timp ce parintii stau cu sufletul la gura, nu cumva Harry sa fi fost sacrificat la finalul acestui volum si copiii lor sa fie astfel distrusi, si veti avea marginile unui tablou continand in aceleasi procente isterie si marketing. Ramane de vazut cum pompeaza una in cealalta. Cert este ca Harry Potter este cel mai cunoscut personaj fictional al acestui inceput de secol, iar povestea lui – cel mai mare succes editorial din istorie.
si faptul ca insasi Biserica Anglicana, la inceput atat de impotriva filmului si a cartii, care ar promova magia in defavoarea celor sfinte, si-a dat in sfarsit seama ca micul vrajitor ochelarist ii poate deschide drumul spre inima copiilor spune multe despre succesul pe care il poate avea un produs artistic manuit inteligent.

Strada Arthur Verona, transformata in zona de distractie in stil Hogwarts
In aceasta noapte, fanii vor afla in sfarsit care sunt cele doua personaje principale pe care J.K. Rowling le-a sacrificat la finalul seriei "Harry Potter". Pana la miezul noptii, pachetele cu carti nu vor putea fi deschise, pentru a impiedica orice incercare de a afla, inaintea altora, ce se intampla in volumul care incheie seria. Autoarea a spus tot timpul ca, daca pustii, care sunt consumatorii cei mai fideli ai produsului "Harry Potter", ar sti dinainte ce se intampla in "Harry Potter and the Deathly Hallows", nu ar mai simti placerea lecturii.
Librariile Carturesti impreuna cu Nautilus, importatorul pentru Romania, ii asteapta pe fanii din Iasi, Timisoara si Bucuresti incepand cu ora 22.00. In Bucuresti, strada Arthur Verona a fost "capturata" si transformata in zona de distractie in stil Hogwarts.
Dar noaptea nu se termina aici. Cei care s-au plictisit de zbenguiala de pe Arthur Verona se pot indrepta spre Humanitas Kretzulescu. Aici se pot inscrie la concursuri – castigatorul primului loc primind un exemplar din ultimul volum – intr-o atmosfera, normal, de Hogwarts: felinare, lumanari, magicieni si baghete magice, dulciuri, jocuri.
Viorel Vrabie, de la Librariile Humanitas, ne-a declarat ca sunt pregatiti pentru aproximativ 150 de copii, avand in vedere ca la lansarea editiei in limba romana a celui de-al saselea volum, "Harry Potter si Printul Semipur", au venit peste 250.
Editia in limba romana a ultimului volum va fi lansata de Editura Egmont pe 1 decembrie, dar librariile pun la dispozitia cunoscatorilor de limba engleza 6.700 de volume, la pretul de 105 RON, cu o reducere de 10% pentru precomenzi. Cartea va putea fi achizitionata si de la Libraria NOI.

"Harry Potter si Ordinul Phoenix" intra azi in Romania

"S-a rupt vraja" scrie "Los Angeles Times" despre "Harry Potter si Ordinul Phoenix", care a intrat pe ecranele americane pe 11 iulie. Cu toate astea, a cincea parte a seriei, realizata de britanicul David Yates, merge foarte bine in Statele Unite, strangand pana acum 140 milioane de dolari din bilete, care se adauga celor 190,3 milioane de dolari castigati in strainatate. In Statele Unite, filmul aproape a egalat succesul de casa al lui "Harry Potter si Pocalul de Foc", care a facut 146 milioane de dolari. A cincea isprava a lui Harry Potter merge bine si pe site-ul MovieTickets.com (cel mai mare serviciu de "internet movie ticketing" din SUA), care a scos biletele la vanzare cu doua luni inaintea premierei. In topul general al celor mai vanate filme el se afla la 11 iulie pe locul cinci (locul intai fiind ocupat de "Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith".)

Mai morocanos ca niciodata
Dar ce au criticii cu "Ordinul Phoenix"? Nimic, nu-l demoleaza, spun ca e bine facut, doar ca par cam plictisiti. "De fiecare data cand vad un film din aceasta serie sunt socat sa descopar cat de mult seamana cu precedentul", scrie Peter Bradshaw  in "The Guardian". O fi bine, o fi rau? Poate fi si un merit ca seria "Harry Potter", demarata in 2001, a ramas fidela unui anume traditionalism. stii la ce sa te astepti si, daca esti fan, norocul tau. Seria a pastrat aceiasi trei tineri actori – Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint –, care au crescut efectiv o data cu filmul, a pastrat cadrul, in linii mari, si intriga. A pastrat chiar si scenaristul, pe Steve Cloves, care doar in a cincea parte e inlocuit de Michael Goldenberg. A schimbat insa regizorii. Primele doua parti au fost realizate de Chris Columbus, a treia de Alfonso Cuarón, iar a patra de Mike Newell. Nu, criticii nu au nimic rau cu "Harry Potter", desi fac uz de toata ironia – Roger Ebert il compara in "Chicago Sun-Times" pe Dumbledore (interpretat de Michael Gambon) cu o "capetenie a homelesilor" –, dar recunosc un adevar caruia ii subscriem: filmul lui David Yates este bine facut (ca o masina bine unsa), chiar daca originalitatea povestii nu da pe dinafara. Nu e de mirare. Romanul pe care il ecranizeaza e, se spune, cel mai slab dintre cele scrise de J.K. Rowling (dar cel mai lung). O alta parere generala, asezonata si ea cu ironii: atmosfera a devenit sumbra, iar Harry Potter un morocanos ("Grumpy Potter" – "LA Times"), un vrajitor adolescent lipsit complet de umor, de viata, de zambet. Nici primii lastari ai vietii amoroase nu apuca sa se dezvolte, caci amorul in fasa dintre Harry si colega sa de la Hogwarts, Cho, e lasat nerezolvat de scenarist. Harry o si saruta pe Cho, dar sarutul in premiera, caracterizat drept "ud" de  prozaicul vrajitor, nu e la fel de spectaculos ca cel din "Omul-Paianjen", desi e ocrotit de un vasc vrajit. Un critic spunea ca-i semn  ca Harry n-a iesit inca din copilarie.

A favorizat mana de lucru britanica

"Harry Potter" e o mina de aur pentru actorii britanici, folosindu-i in numar impresionant. Are si de ce.  ("Cu exceptia lui Stephen Fry, dar nici el nu mai are mult de asteptat", scrie "The Guardian".) Lista merita enumerata complet: Brendan Gleeson, Michael Gambon, Gary Oldman, Ralph Fiennes, David Thewlis, Maggie Smith, Julie Walters, Robbie Coltrane, Jason Isaacs, Alan Rickman, Emma Thompson, Helena Bonham Carter, cu o mentiune speciala pentru Imelda Staunton – in rolul sinistrei profesoare Dolores Umbridge –, care e absolut adorabila. La fel de fermecatoare sunt efectele speciale, care intotdeauna in aceasta serie au avut  poezia lor. Nu, a cincea parte isi merita banii! Filmul intra azi in Romania, dar si in Estonia, Bulgaria sau Polonia. Pe 11 iulie a intrat in SUA, Canada, Spania, pe 12 iulie in Marea Britanie, Germania, Hong Kong, pe 19 iulie ajunge in Israel si India,  dar intra in China de-abia pe 11 august.

» Librariile Carturesti ii asteapta pe fanii din Iasi, Timisoara si Bucuresti incepand cu ora 22.00.

Florin Dumitrescu, agentia Adviser


» "Momentul de atatare maxima a atentiei cititorilor"

In Harry Potter, complexitatea lecturii creste de la un volum la altul, ca intr-un joc multilevel pe calculator, urmarind deopotriva trecerea lui Harry de la o clasa la alta si cresterea in varsta a cititorilor, mai mult sau mai putin congeneri cu eroul lor. Primele volume ne intind nade care ne prind in volumele din urma. Cand cititorul apuca sa se bucure ca a surprins vreo schema narativa, siguranta ii este dejucata fara intarziere. Textul in sine e "multilevel": creste in concentrare si in alambicare de la un volum la altul, de la un capitol la altul. Teoreticienii literaturii se pot gandi la o adevarata magie a textului, dincoace de referentul magic, de magia din poveste. Principalul efect de magie este insa acela care se petrece in mintea micilor cititori, sunt invatati intr-un mod subtil sa isi cultive aspiratiile, sa aiba incredere ca dorintele se pot implini. si acum sa ne inchipuim acum ca toata aceasta constructie complexa ajunge catre varf, catre implinirea boltei: ultimul volum, cel in care cica Harry Potter va muri (sau nu?)… Harry e acum adolescent, scolarizarea sa in ale magiei se apropie de absolvire… dar il pandesc primejdii insumat mai mari fata de cele din volumele precedente. Ca o figura analogica, masinaria de marketing urmareste in planificarea evenimentelor promotionale toata tensiunea pataniilor din carte. Lansarea ultimului Harry Potter este un moment de atatare maxima a atentiei cititorilor. Este important sa nu rasufle nimic din text, mai ales in privinta deznodamantului. Iar daca masurilor de precautie a editorilor li se poate da o aura de mister si de suspans, cu atat mai bine.

Cele mai citite

Justin Trudeau, aproape de pierderea funcției: Moțiune de cenzură planificată pentru începutul anului viitor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau ar putea pierde guvernarea în primele luni ale anului viitor, după ce liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh, a...

Incendiu puternic în Piața Matache din Capitală: Avertizare RO-ALERT pentru populație

Sâmbătă dimineață, un incendiu de proporții a cuprins mai multe magazine din Piața Matache, situată pe strada Cameliei, Sectorul 1 al Capitalei. Din cauza...

Consultări politice în curs: Premierul viitorului Guvern rămâne o necunoscută

Reprezentantul PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că numele premierului care va conduce următorul Guvern nu a fost încă stabilit de liderii partidelor proeuropene. Potrivit ZF,...
Ultima oră
Pe aceeași temă