» Scumpirile la produsele de panificatie vor incepe cu 5-6%, urmand sa ajunga la 30-40%, pana la sfarsitul anului.
» Seceta prelungita si utilizarea cerealelor pentru producerea de biocombustibili au condus la o cerere mare de grau.
Recolta slaba datorata secetei deosebite din acest an, achizitiile reduse rezultate din oferta necorespunzatoare de pe piata si conjunctura internationala sunt doar cateva din motivatiile oferite de producatorii din industria de morarit si panificatie pentru anuntatele scumpiri la paine. Opiniile sunt impartite: unii producatori anunta scumpiri cu 50% pentru luna august la produsele de panificatie, altii se feresc sa avanseze procente de majorari afirmand ca detin stocuri corespunzatoare (suficiente) de grau, dar vor fi nevoiti sa tina cont de evolutia pietei si a ofertelor competitorilor. In orice caz, eventualele scumpiri la produsele de panificatie se vor face in trepte, cu procente de 5-10%, un posibil maxim putand fi atins in trei luni.
Grau scump si slab calitativ
In ultimele saptamani, pretul la grau a crescut cu circa 25% si se estimeaza ca tendinta este crescatoare, o majorare maxima estimata fiind de 50%. Pretul din acest an pentru tona de grau este apreciata de operatorii din domeniu ca fiind, pentru aceasta perioada a anului, cea mai mare din ultimile doua decenii. Cresterea pretului la grau a fost determinata de seceta accentuata din acest an, dar se invoca, poate exagerat, si faptul ca cererea este crescuta datorita faptului ca cerealele au inceput sa fie utilizate pentru producerea de biocombustibili. In plus, unii producatori din domeniul panificatiei afirma ca problema lipsei de grau este accentuata si de calitatea foarte proasta a graului recoltat.
In conditiile in care firmele platesc din ce in ce mai mult pentru grau, acestea anunta scumpiri ale produselor de panificatie si patiserie pentru perioada urmatoare. Majorarile pretului la paine va urma directia scumpirilor la faina de grau. Scumpirile se vor face simtite treptat, incepand cu 5-6% si urmand sa ajunga la 30-40%, pana la sfarsitul anului. Fiecare treapta de marire a pretului la paine va fi de circa 10 bani. Faina din paine reprezinta 25-30% din cost.
Producatorii vor urca preturile diferentiat, in functie de zona. De exemplu, in judete precum Harghita, Covasna, Brasov, Alba, unde graul se vinde de obicei mai scump, suprafetele cu acest tip de culturi fiind reduse, pretul va fi mai mare.
Recolta de grau din acest an este estimata la circa 3,5 milioane de tone, fata de 5,2 milioane de tone anul trecut.
Scumpiri anuntate
O eventuala scumpire a produselor de panificatie cu 30-40% pentru lunile urmatoare estimeaza si reprezentantii Loulis Group, companie care are insa asigurate stocuri de grau pentru trei luni.
"In functie si de evolutia competitorilor ar putea exista in perioada imediat urmatoare o crestere a preturilor produselor de panificatie, insa la un nivel acceptabil, poate o majorare cu 5%. Pretul graului in Romania e un pic mai mare, dar nivelul e comparabil cu cel european, situatia fiind aceeasi in toata Europa", a precizat Alexandra Domokos, director economic la Loulis.
Societatea galateana Galmopan, cel mai pare producator de paine din sud-estul Romaniei, a anuntat ca va mari succesiv preturile din luna august, astfel incat pana la sfarsitul anului painea produsa de aceasta societate s-ar putea scumpi cu 50%, masura fiind ca urmare a cresterii pretului graului. Daca anul trecut, la recoltare, pretul graului era de 0,3-0,35 lei/kg, in prezent este de 0,55 lei/kg. Reprezentantii Galmopan sustin ca aceeasi tendinta ascendenta se inregistreaza si pe plan extern, unde s-a ajuns de la 120-130 de euro/tona, in 2006, la 150-160 de euro/tona in prezent.
Preturile vor fi majorate pe anumite categorii, cum ar fi painea normala, care pentru 90% dintre producatori creeaza pierderi.
Criza
» O conjunctura internaTionala
Aurel Popescu, presedintele Patronatului roman din industria de morarit, panificatie si produse fainoase – Rompan apreciaza ca majorarea pretului la grau este urmarea nu neaparat a secetei excesive, ci exista si o conjunctura nefavorabila pe piata internationala, in tarile Europei in special. "Pretul la grau nu a crescut doar in Romania, ci in majoritatea tarilor din Europa. Anul acesta achizitiile facute de noi la grau au fost de 6 ori mai mici decat in anii precedenti, in loc de 300.000 tone, nu am reusit sa cumparam decat 50.000 tone", a precizat presedintele Rompan.