16 C
București
duminică, 4 iunie 2023
AcasăInternaționalVIDEO: Vizită istorică în China! Fostul președinte al Taiwanului a mers în...

VIDEO: Vizită istorică în China! Fostul președinte al Taiwanului a mers în țara lui Xi Jinping

Fostul președinte al Taiwanului, Ma Ying-jeou, efectuează o călătorie istorică în China, fiind primul lider taiwanez, actual și trecut, care vizitează China de la Războiul civil din 1949 dintre cele două țări. Această călătorie este prezentată ca un efort de dezamorsare a ostilităților, dar este condamnată și de partidul politic aflat la putere în Taiwan.

Unul dintre foștii președinți ai Taiwanului efectuează o călătorie istorică în China, devenind primul lider taiwanez trecut sau actual care vizitează această țară de la Războiul civil din 1949 dintre cele două țări.

Dar călătoria, care este prezentată ca un efort de a reduce ostilitățile tot mai grave dintre ei, este condamnată și de partidul politic care conduce Taiwanul – care se întreabă de ce fostul președinte Ma Ying-jeou a decis să viziteze acum țara.

„Oamenii de pe ambele părți ale Strâmtorii Taiwan sunt chinezi și sunt ambii descendenți ai împăraților Yan și Galben (Huangdi). Astăzi, multe dintre propunerile de construire a națiunii susținute de părintele fondator al țării au fost realizate în Taiwan și pe continent”, a spus Ma.

Ma a vizitat locul de înmormântare a lui Sun Yat-sen, care este sărbătorit de ambele părți pentru că l-a răsturnat pe ultimul împărat chinez în 1911.

Sun este considerat, de asemenea, fondatorul Republicii Chineze, guvernul care a fost împins în Taiwan de comuniști în timpul războiului civil. Numele oficial al Taiwanului este Republica Chineză până în prezent.

Sondajele sugerează că majoritatea taiwanezilor din zilele noastre nu se identifică totuși ca fiind chinezi.

Vizita lui Ma face parte dintr-un efort de apropiere din partea partidului politic din care face parte, partidul de opoziție numit Kuomintang, care în mod tradițional favorizează relații strânse cu China, dar neagă cu tărie că ar fi pro-Beijing.

Nu este programată nicio întâlnire cu lideri de rang înalt de la Beijing în timpul acestei călătorii.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă