21.2 C
București
vineri, 9 iunie 2023
AcasăInternaționalVIDEO: Taiwanul este sfidător, în timp ce China avertizează cu privire la...

VIDEO: Taiwanul este sfidător, în timp ce China avertizează cu privire la represalii în cazul unei călătorii în SUA

Presiunea externă nu va împiedica Taiwanul să se implice în relația cu alte țări, a declarat miercuri președintele Tsai Ing-wen la plecarea în Statele Unite, într-o notă sfidătoare, după ce China a amenințat cu represalii dacă se va întâlni cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy.

Președinta taiwaneză Tsai Ing-wen a atins miercuri (29 martie) o notă sfidătoare, după ce China a amenințat cu represalii dacă se întâlnește cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, în timp ce se afla în tranzit prin Statele Unite săptămâna aceasta.

„Determinarea Taiwanului de a se globaliza va deveni tot mai puternică. Taiwanul este Taiwanul lumii. Cooperarea Taiwanului cu alte țări este un obiectiv important al administrației noastre. Presiunea externă nu va împiedica determinarea noastră de a schimba lucruri. Suntem calmi și încrezători, nu vom ceda și nici nu vom provoca,” a spus aceasta, înainte de a merge în SUA.

China, care revendică Taiwanul condus democratic ca teritoriu propriu, a avertizat în repetate rânduri oficialii americani să nu se întâlnească cu Tsai, considerând acest lucru drept un sprijin pentru dorința insulei de a fi considerată o țară separată.

Un purtător de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri cu Taiwan, Zhu Fenglian, a declarat că ar fi „o altă provocare care încalcă grav principiul unei singure Chine, dăunează suveranității și integrității teritoriale a Chinei” dacă Tsai ar avea un contact cu McCarthy.

Adăugând că: „China se opune ferm acestui lucru și va lua cu siguranță măsuri pentru a riposta cu hotărâre”.

China a organizat jocuri de război în jurul Taiwanului în luna august a anului trecut, când președintele de atunci al Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei.

Forțele armate ale Taiwanului au declarat că sunt cu ochii în patru pentru orice mișcare chineză atunci când Tsai se află în străinătate.

Tsai merge în Guatemala și Belize, tranzitând mai întâi New York și Los Angeles la întoarcere. Deși nu a fost confirmată în mod oficial, se așteaptă ca ea să se întâlnească cu McCarthy în California.

Președinții taiwanezi trec în mod obișnuit prin Statele Unite în timp ce vizitează aliații diplomatici din America Latină, Caraibe și Pacific, care, deși nu sunt vizite oficiale, sunt adesea folosite de ambele părți pentru întâlniri la nivel înalt.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 471: AIEA, despre situația centralei Zaporojie, după avarierea barajului

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei continuă să pompeze apă din barajul Kahovka pentru a răci combustibilul şi a evita un accident, a anunţat...

Marcel Boloș promite: „În 2027 vom avea spitale noi în orice colţ al ţării”

Ministrul Investiţiilor şi proiectelor Europene, Marcel Boloş, spune că transformarea sistemului de sănătate românesc se produce lent, discontinuu şi fragmentat, iar asta ne pune...

Ce presupune organizarea unei nunți

Organizarea unei nunți poate fi o adevărată provocare, dar cu informațiile potrivite și planificarea corectă, acest proces poate deveni o experiență plăcută și memorabilă!...
Ultima oră
Pe aceeași temă