17.5 C
București
duminică, 4 iunie 2023
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: SUA avertizează China cu privire la trimiterea oricărui ajutor letal către...

VIDEO: SUA avertizează China cu privire la trimiterea oricărui ajutor letal către Rusia

China nu a făcut niciun pas în direcția furnizării unui ajutor letal care ar ajuta Rusia în invazia sa în Ucraina, iar Statele Unite au precizat în spatele ușilor închise că o astfel de acțiune ar avea consecințe grave, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

Chiar dacă China nu are în vedere furnizarea de ajutor letal pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina, Statele Unite au precizat clar – în spatele ușilor închise – că o astfel de mișcare ar avea consecințe grave.

Asta potrivit consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, care a fost intervievat duminică în cadrul emisiunii „This Week” de la ABC:

„În acest moment, nu i-am văzut să facă următor, să furnizeze arme Rusiei în scopul războiului din Ucraina. Urmărim cu atenție. Știm că nu au eliminat acest lucru și le transmitem un mesaj clar, în calitate de aliați europeni, că aceasta ar fi o adevărată greșeală, deoarece aceste arme ar fi folosite pentru a bombarda orașe și a ucide civili, iar China nu ar trebui să vrea să ia parte la așa ceva”.

În ultimele zile, Statele Unite și aliații NATO s-au străduit să descurajeze China de la o astfel de acțiune, făcând comentarii publice cu privire la convingerea lor că China ia în considerare furnizarea de echipamente letale Rusiei.

Comentariile vin în contextul în care protestatarii din întreaga lume cer încetarea războiului, aflat acum în al doilea an și la câteva zile după ce președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenski, promițând un nou ajutor militar american în valoare de 500 de milioane de dolari.

Președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA, Michael McCaul, a citat rapoarte potrivit cărora dronele se numără printre armele letale pe care China a luat în considerare să le trimită Rusiei.

Rusia și China au semnat un parteneriat „fără limite” în februarie anul trecut, înainte ca forțele rusești să invadeze Ucraina. Legăturile economice dintre Rusia și China s-au aprofundat.

Iar până în prezent, China nu a condamnat conflictul.

Occidentul a reacționat cu scepticism la propunerea Chinei de vineri pentru o încetare a focului în Ucraina.

ANTONY BLINKEN: „Membrii Consiliului nu ar trebui să se lase păcăliți de apelurile pentru o încetare a focului temporară sau necondiționată.”

Ucraina a respins propunerea dacă nu implică retragerea trupelor rusești.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă