25.1 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeVideoVIDEO: SUA acuză China de "agresivitate" militară

VIDEO: SUA acuză China de “agresivitate” militară

Casa Albă a declarat că recentele întâlniri periculoase dintre forțele americane și chineze în Strâmtoarea Taiwan și în Marea Chinei de Sud reflectă o agresivitate tot mai mare a armatei de la Beijing, care crește riscul unei erori în care “cineva va fi rănit”.

Statele Unite afirmă că două întâlniri periculoase cu China din ultimele săptămâni semnalează o “agresivitate militară” în creștere din partea Beijingului.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, le-a numit inacceptabile.

“Ambele incidente au fost în deplină conformitate cu dreptul internațional. Nu era absolut deloc necesar ca PLA să acționeze atât de agresiv cum a făcut-o. Așa că nu va trece mult timp până când cineva va fi rănit. Aceasta este îngrijorarea cu aceste interceptări nesigure și neprofesioniste. Ele pot duce la neînțelegeri. Pot duce la calcule greșite,” spune Kirby.

Acest avertisment a urmat după ce un videoclip publicat duminică de marina americană, care arată “interacțiunea nesigură” cu o navă de război chineză în sensibila strâmtoare Taiwan.

O navă chineză trece prin fața unui vas american, forțându-l să încetinească pentru a evita o coliziune.

La sfârșitul lunii mai, un avion chinez a efectuat ceea ce SUA au numit o manevră ‘inutil de agresivă’ în apropierea unui avion militar american deasupra Mării Chinei de Sud, în spațiul aerian internațional.

Kirby a declarat că, dacă China a vrut să arate că SUA nu sunt binevenite în zonă sau să oprească navele americane care susțin libertatea de navigație, nu va reuși.

“Cu siguranță aș vrea să aud Beijingul justificând ceea ce face. Acestea fiind spuse, astea sunt interceptări. Acum, interceptările aeriene și maritime se întâmplă tot timpul. La naiba, și noi o facem. Diferența este că atunci când o facem, când simțim că trebuie să o facem, se face în mod profesionist în conformitate cu regulile de circulație. “

Luni, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat, citez: “Măsurile luate de armata chineză sunt complet rezonabile, legitime, profesionale și sigure”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Gigi Becali a făcut accident cu mașina. Care este starea latifundiarului?

Accidentul a avut loc într-o intersecție din Capitală. Becali a avut un șoc atunci când o tânără a intrat cu mașina direct în...

Ți-e rușine să te descalți când te duci în vizită? Cum scapi de mirosul neplăcut al încălțărilor

Transpiratia, principala cauza a mirosului neplacut din pantofi Cea mai mare cauza a mirosurilor neplacute din incaltaminte este reprezentata de bacteriile care apar...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies