Curtea Constituțională a României (CCR) a respins apelul lui Călin Georgescu, care este astfel definitiv exclus din cursa pentru președinție, spre nemulțumirea susținătorilor săi, notează AFP.
Instanța a luat această decizie „în unanimitate”, fără a oferi detalii suplimentare asupra motivelor.
Astăzi, stăpânii au decis: fără egalitate, fără libertate, fără fraternitate pentru români, a reacționat fostul înalt funcționar de 62 de ani pe rețelele sociale, criticând din nou Bruxelles-ul pentru ceea ce anterior numise „o lovitură de stat”.
Câteva sute de persoane adunate în fața Parlamentului au întâmpinat vestea cu huiduieli.
„Sunt fără cuvinte”, a spus o manifestantă care a refuzat să își dezvăluie identitatea, în timp ce alții au îndemnat la rezistență împotriva „hoților” de voturi.
CITEȘTE ȘI – Rusia reacționează după ce BEC a respins candidatura lui Călin Georgescu: „Fără el vor fi ilegitime”
Un tur surprinzător, urmat de anularea alegerilor
Deși nimeni nu se aștepta la acest lucru, Călin Georgescu a produs surpriza, clasându-se pe primul loc în turul întâi al alegerilor din 24 noiembrie. Totuși, scrutinul a fost anulat din cauza „multiplelor nereguli”, potrivit Curții Constituționale, după o campanie electorală desfășurată în mare parte pe TikTok și marcată de suspiciuni de ingerință rusă.
Aceasta a fost o decizie extrem de rară în Uniunea Europeană, care a aruncat România într-o criză politică profundă.
Un nou scrutin a fost programat pentru luna mai, însă duminică, Comisia Electorală a respins din nou candidatura lui Georgescu pe aceleași motive. Odată cu decizia Curții Constituționale de a-i respinge apelul, nu mai există nicio cale de contestare.
Acum șase luni am vrut să vă deschid ochii. (…) Consider că mi-am îndeplinit misiunea, a declarat Călin Georgescu, îndemnându-și susținătorii să continue „lupta” în mod pașnic, prin vot.
Un capitol închis?
Pentru Marius Vasile, pensionar de 51 de ani, această decizie creează „un precedent periculos”. „Nu mai trăim într-o democrație”, a declarat el indignat.
În cursa electorală au rămas Crin Antonescu, candidatul coaliției pro-europene aflate la guvernare, și primarul Bucureștiului, Nicușor Dan. De altfel, George Simion și Ana Maria Gavrilă și-au anunțat candidaturile.
Prin excluderea lui Georgescu, România a îndepărtat „o amenințare internă, reprezentată de un grup de elemente fasciste cu rădăcini în serviciile secrete ale regimului totalitar al lui Nicolae Ceaușescu, dar și o amenințare externă, având Kremlinul în spate”, consideră profesorul de științe politice Sergiu Mișcoiu.
Pe de altă parte, politologul Marius Ghincea avertizează că „uneori sunt necesare măsuri excepționale pentru protejarea democrației”, dar critică lipsa unor explicații clare: „Instituțiile românești, inclusiv Curtea Constituțională, nu au reușit să definească criteriile și să justifice această decizie.”
În aceste condiții, este incert dacă această hotărâre „închide capitolul extrem de tensionat și periculos prin care a trecut România în ultimele luni”, așa cum a sperat premierul social-democrat Marcel Ciolacu într-un mesaj postat pe Facebook.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!