28 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeVideoVIDEO: Prima lansare a unui satelit de spionaj al Coreei de Nord...

VIDEO: Prima lansare a unui satelit de spionaj al Coreei de Nord s-a soldat cu eșec

O lansare a satelitului nord-coreean s-a soldat cu eșec. Propulsorul și încărcătura utilă au ajuns în mare, a anunțat presa de stat nord-coreeană, iar armata sud-coreeană a declarat că a recuperat părți din vehiculul de lansare.

Racheta Chollima-1, recent dezvoltată, ar fi trebuit să pună pe orbită primul satelit de spionaj al Nordului… pentru a supraveghea activitățile militare americane.

Într-o recunoaștere neobișnuit de sinceră a unui eșec tehnic din partea Nordului, presa de stat KCNA a relatat miercuri că racheta a plonjat în mare din cauza instabilității motorului și a sistemului de combustibil.

Coreea de Sud, țara vecină, a declarat că a recuperat părți ale vehiculului de lansare spațială, inclusiv un obiect cilindric mare atașat de o geamandură.

Șeful Statului Major al Seulului a declarat că proiectilul a căzut în apele din apropierea insulei Eocheongdo, situată în sud-vestul țării.

Lansarea de miercuri a satelitului Nordului a declanșat sirene de raid aerian și scurte avertismente de evacuare în unele părți din Coreea de Sud și Japonia.

Avertizările au fost retrase fără a fi raportat niciun pericol sau pagube.

Eleanor Shiori Hughes, cercetător nerezident la Econvue, un think tank cu sediul la Chicago, spune că pare să existe un sentiment de mulțumire în rândul locuitorilor din Coreea de Sud și Japonia.

“De fiecare dată când Coreea de Nord lansează o rachetă și există posibilitatea ca aceasta să zboare deasupra Hokkaido, fie să aterizeze în ZEE (zona economică exclusivă) a Japoniei, în apele teritoriale, am un sentiment de neliniște.”

Ministerul de Externe al Japoniei a declarat miercuri că a avut o convorbire telefonică cu oficiali din SUA și Coreea de Sud, în timpul căreia toate cele trei țări au condamnat cu fermitate ultima lansare a Nordului și au convenit să rămână vigilent.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat, de asemenea, lansarea satelitului, adăugând că orice lansare efectuată de Pyongyang folosind tehnologia rachetelor balistice este contrară rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Dar Coreea de Nord rămâne sfidătoare și se pare că plănuiește să efectueze o a doua lansare cât mai curând posibil.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România, lovită de furtuni violente și ploi torențiale. Datele meteorologilor despre vremea capricioasă din următoarele zile

Duminică, 24 septembrie, temperatura scade semnificativ în regiunile de vest și nord-vest, în timp ce în celelalte zone condițiile meteorologice vor rămâne caniculare....

De 5 ori mai multe țigări de contrabandă capturate în zona de sud comparativ cu 2022

Autoritățile române au capturat peste 90 de milioane de țigarete de contrabandă în primele 9 luni ale anului 2023, aproape dublul volumului capturilor înregistrate...

Afacerile baronilor care au dus la sapă de lemn județul Vaslui. Relația Buzatu-Farmazon, încheiată în zăngănit de cătușe

 Emil Savin, supranumit regele asfaltului, care a semnat zeci de contracte de drumuri cu autoritățile locale are și el toate neamurile în afaceri...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies