Oficialii SUA au negat acuzațiile conform cărora președintele american ar trăda Ucraina deschizând negocieri cu Vladimir Putin al Rusiei, în timp ce puterile europene, șocate, insistau că atât ele, cât și Kievul, trebuie să aibă un loc la masa negocierilor, scrie AFP.
Donald Trump și Vladimir Putin au avut o discuție telefonică
Trump a șocat aliații europeni, acceptând să lanseze negocieri cu Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care durează de aproape trei ani, aceasta fiind prima convorbire telefonică publică cu Putin de la revenirea sa la putere.
Președintele american a dezvăluit că se așteaptă să se întâlnească cu Putin în Arabia Saudită pentru discuții de pace privind Ucraina, într-o dezghețare extraordinară a relațiilor, care a stârnit temeri că Kievul ar putea fi lăsat deoparte.
CITEȘTE ȘI – VIDEO. Klaus Iohannis a demisionat. Profilul fostului președinte al României
Aceasta a venit după ce administrația sa a stins speranțele Ucrainei de a recuceri întregul teritoriu și de a adera la umbrela de protecție a NATO.
Nu este vorba de trădare. Este vorba de recunoașterea faptului că întreaga lume și Statele Unite sunt implicate și interesate de pace. Asta necesită ca ambele părți să recunoască lucruri pe care nu le doresc, a declarat secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, înainte de o întâlnire cu omologii săi din NATO la Bruxelles.
Trump, care a militat pentru o încheiere rapidă a războiului, a negat că Ucraina ar fi exclusă din negocierile directe dintre cele două superputeri nucleare.
Kremlinul a spus că discuțiile cu Putin au durat aproape o oră și jumătate și că ambii lideri au fost de acord că a venit timpul să lucreze împreună.
După convorbirea cu Putin, președintele american l-a sunat și pe Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, și i-a împărtășit detalii despre discuțiile cu liderul de la Kremlin.
Zelenski urmează să se întâlnească vineri cu vicepreședintele american JD Vance la o conferință de securitate de la Munchen, pentru a demara negocierile.
Această mișcare e cea mai recentă dintre o serie de întâlniri de înalt nivel, după ce secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a purtat discuții la Kiev miercuri, pentru a negocia accesul Washingtonului la depozitele de pământuri rare ale Ucrainei, în schimbul unui suport de securitate.
Fără „pace dictată”
Apelul lui Trump către Putin fusese așteptat în mare parte, însă ritmul rapid al inițiativei de pace a lăsat multe „guri căscate”, după trei ani de sprijin ferm din partea Occidentului pentru Kiev.
Susținătorii europeni ai Ucrainei sunt îngrijorați că Trump ar putea forța Ucraina să accepte un acord de pace nefavorabil, în timp ce aceștia vor suporta o mare parte din costurile pentru securitatea post-război.
Cancelarul german Olaf Scholz a respins orice „pace dictată”, iar ministrul său al Apărării a spus că este „regretabil” faptul că Washingtonul deja face „concesii” Kremlinului.
În opinia mea, ar fi fost mai bine să vorbim despre o posibilă aderare a Ucrainei la NATO sau despre posibile pierderi teritoriale la masa negocierilor, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.
Hegseth a enunțat miercuri o serie de așteptări ale SUA pentru a opri conflictul, spunând că nu este realist ca Ucraina să recupereze tot terenul sau să devină membră NATO.
El a adăugat că Europa trebuie acum să înceapă să furnizeze „partea copleșitoare” a ajutoarelor pentru Ucraina și că Statele Unite nu vor trimite trupe ca garanție de securitate în cadrul unui eventual acord.
Într-o declarație emisă miercuri, miniștrii de externe ai marilor puteri europene, inclusiv Germania, Franța, Polonia și Marea Britanie, au afirmat că „Ucraina și Europa trebuie să fie implicate în orice negocieri.”
Pe parcursul războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, un principiu important al puterilor occidentale a fost că nu trebuie luate decizii despre viitorul Ucrainei fără Kiev.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că este crucial ca Kievul să fie „strâns implicat” în orice discuții despre ce se întâmplă în Ucraina.
Ministrul britanic al Apărării, John Healey, a subliniat același mesaj, avertizând că „nu poate exista nicio negociere despre Ucraina fără Ucraina, iar vocea Ucrainei trebuie să fie la centrul oricăror discuții.”
Rutte a insistat că orice posibil acord de pace trebuie să fie „durabil”, făcând referire la comentarii similare făcute anterior de Hegseth.
Între timp, aliatul Rusiei, China, a declarat că este „fericită” să vadă Statele Unite și Rusia „consolidând comunicarea”.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!