Orașul în care a copilărit președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy era cunoscut până de curând după un centru industrial. Dar, odată cu avansarea forțelor rusești în regiunea Kherson din apropiere, Kryvyi Rih devine acum și un adăpost pentru cei care fug de război.
În ultimele zile, orașul Kryvyi Rih din sudul Ucrainei a devenit un centru pentru sute de persoane care fug de conflict, inclusiv copii și bătrâni.
Dar acest centru industrial este mai bine cunoscut ca fiind orașul natal al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy.
Aici, acesta este ținut în mare respect de către locuitorii din zonă.
„Putem spune că Zelenski este un erou. Și acesta este orașul marelui nostru erou”.
Cei mai mulți dintre oamenii care au călătorit pentru a vizita centrul comunitar de aici pentru sprijin sunt din regiunea Kherson, din apropiere, devastată de război, unde forțele rusești au continuat să avanseze.
Liudmyla Grakh, în vârstă de 62 de ani, a reușit să ajungă în oraș cu doar câteva zile în urmă, dar soțul ei a murit din cauza unui atac de cord în timp ce încerca să fugă.
„Nu mai am unde să mă duc. Sunt aici cu sora mea. Când vor spune că este în regulă să mă întorc acasă, mă voi întoarce acasă”.
Viceprimarul orașului spune că numărul ucrainenilor strămutați care sosesc din Kherson a ajuns până la 1.000 în fiecare zi.
Cei mai mulți dintre ei nu plănuiesc să rămână pe termen lung, deoarece Kryvyi Rih se află chiar la marginea conflictului.
Cu toate acestea, unii rezidenți locali au declarat pentru Reuters că nu sunt prea îngrijorați de posibilitatea ca trupele rusești să avanseze în ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială”.
„La început a fost panică. În fiecare zi mă gândeam: Unde să fug? Am o fiică, voiam să o duc undeva departe de toate astea. Dar apoi ne-am mai liniștit puțin. Și am crezut că putem face asta. Deci, de ce ar trebui să mergem în altă parte în primul rând?”
Potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați, peste 5 milioane de ucraineni au fugit în străinătate de la începutul conflictului, la sfârșitul lunii februarie.
Alte milioane de persoane sunt strămutate în interiorul țării.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!