1.5 C
București
joi, 1 decembrie 2022
AcasăSănătateVIDEO: OMS convoacă o reuniune de urgență pe fondul creșterii numărului de...

VIDEO: OMS convoacă o reuniune de urgență pe fondul creșterii numărului de cazuri de variola maimuței

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a organizat vineri o reuniune de urgență pentru a discuta despre recenta epidemie de MONKEYPOX (n.r.. variolă a maimuțelor), o infecție virală mai frecventă în vestul și centrul Africii, după ce mai mult de 100 de cazuri au fost confirmate sau suspectate în Europa.

CITEȘTE ȘI – Monkeypox: Ce știm despre virusul asemănător variolei care se răspândește în Marea Britanie

Organizația Mondială a Sănătății a convocat o reuniune de urgență pentru a discuta despre recenta epidemie de variola maimuței – o infecție virală care s-a răspândit acum în mai multe țări din Europa, precum și în Statele Unite, Canada și Australia.

Peste 100 de cazuri au fost confirmate sau suspectate vineri în Europa Germania a descris ca fiind cel mai mare focar de infecție înregistrat vreodată în Europa.

Dr. Theresa Tam, ofițerul-șef pentru sănătate publică din Canada, spune:

„Este neobișnuit pentru lume să vedem atât de multe cazuri raportate în diferite țări din afara Africii. Cred că la începutul oricărui focar ar trebui să aruncăm o plasă largă pentru a încerca să înțelegem căile de transmitere. Probabil că au existat câteva lanțuri ascunse de transmitere care ar fi putut să apară timp de un număr destul de mare de săptămâni, având în vedere situația globală pe care o vedem acum.”

Identificat pentru prima dată la maimuțe, variola maimuței este mai frecventă în vestul și centrul Africii. Simptomele includ febră, dureri de cap și erupții cutanate.

Boala se răspândește de obicei prin contact apropiat, inclusiv prin căile respiratorii, secreții sau chiar haine contaminate.

În timp ce multe cazuri au fost descoperite în rândul bărbaților care au relații sexuale cu alți bărbați, Dr. Tam a avertizat că nu trebuie să se concentreze asupra unui anumit grup de persoane.

„Cred că oamenii ar trebui să înțeleagă că este vorba de un contact apropiat – și asta se poate întâmpla în diferite moduri.”

Dar, spre deosebire de COVID-19, riscul pentru publicul larg este scăzut, spune expertul în boli infecțioase Dr. Amesh Adalja.

„Există pericolul de a privi fiecare nou focar de boală infecțioasă prin prisma COVID-19. Și trebuie să faceți distincții între un virus precum SARS-CoV-2 și un virus precum cel al variolei maimuțelor, care se răspândesc într-un mod total diferit, din familii virale total diferite. Variola maimuței este un virus pentru care avem contramăsuri medicale, pentru care ne-am confruntat cu focare în trecut – nu este un agent patogen nou și nu se răspândește eficient precum SARS-CoV-2.”

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuțelor, dar OMS spune că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt eficiente până la 85% împotriva bolii.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Iohannis dă o recepție la Cotroceni. Simion: E mai onorabil să fiu la Alba Iulia, între oameni cinstiți

Președinția României organizează o recepție la Cotroceni, dedicată Zilei Naționale a României, 1 Decembrie. Joi dimineață, președintele Iohannis și premierul Ciucă vor fi la parada...

Jumătate din rețeaua electrică ucraineană este încă nefuncțională

Aproape jumătate din rețeaua electrică ucraineană rămăsese, joi, nefuncțională, la o săptămână după ultimele bombardamente rusești asupra infrastructurii energetice a țării - a anunțat...

Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe omologul său francez Emmanuel Macron

Provocările ridicate de invazia Rusiei în Ucraina se află în centrul discuțiilor de joi, de la Washington, între președintele american Joe Biden și omologul...
Ultima oră
Pe aceeași temă