4 C
București
marți, 6 decembrie 2022
AcasăInternaționalVIDEO: Oficialii militari din Burkina Faso anunță dizolvarea guvernului

VIDEO: Oficialii militari din Burkina Faso anunță dizolvarea guvernului

Căpitanul armatei din Burkina Faso, Ibrahim Traore, l-a înlăturat pe liderul militar Paul-Henri Damiba și a dizolvat guvernul, în cea de-a doua lovitură de stat din Africa de Vest în opt luni, a anunțat el într-o declarație citită vineri seara la televiziunea națională.

Căpitanul armatei din Burkina Faso – Ibrahim Traore – l-a înlăturat pe liderul militar Paul-Henri Damiba, spunând într-o declarație citită de un ofițer la televiziunea națională vineri seara că guvernul a fost dizolvat.

„Din nefericire, idealul nostru comun a fost trădat de liderul nostru, locotenent-colonelul Paul-Henri Sandaogo Damiba, în care ne-am pus toată încrederea. Într-adevăr, deteriorarea situației de securitate care a justificat acțiunea noastră a fost relegată în plan secund în favoarea unor aventuri politice nefericite. Departe de a elibera teritoriile ocupate, zonele cândva pașnice au ajuns sub controlul grupurilor armate teroriste. Valorosul nostru popor a suferit destul și încă suferă.”

Lovitura de stat din țara vest-africană a fost a doua în opt luni.

Sunetul focurilor de armă a fost auzit în capitală cu câteva ore mai devreme, în timp ce demonstranții care fluturau steaguri din Burkina Faso și Rusia cereau încetarea guvernării lui Damiba.

Traore a declarat că un grup de ofițeri care l-au ajutat pe Damiba să preia puterea în ianuarie, au decis să își înlăture liderul din cauza incapacității acestuia de a face față unei insurgențe islamiste care se agravează.

Damiba îl înlăturase pe fostul președinte în ianuarie din același motiv.

Traore a declarat vineri că constituția a fost suspendată… carta de tranziție a fost dizolvată… frontierele sunt închise pe termen nelimitat și toate activitățile politice și ale societății civile sunt suspendate.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Un incendiu s-a produs pe platforma Kronospan din Sebeş

Un incendiu a izbucnit în noaptea de luni spre marţi pe platforma Kronospan din Sebeș, producător de plăci pe bază de lemn, ca urmare...

Lucian Romașcanu o acuză pe Clotilde Armand că-l instigă să încalce legea în cazul imobilului Casa Miclescu

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, afirmă că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, îi solicită să încalce legea în cazul unui litigiu aflat în recurs la...
00:01:04

Vulcanul Java din Indonezia obligă mii de oameni să se evacueze

Vulcanul Java din Indonezia a obligat mii de oameni să se evacueze din calea cenușei ce a fost aruncată în zona din jurul lui....
Ultima oră
Pe aceeași temă