16.9 C
Bucharest
Monday, 29 May 2023
HomeSănătateVIDEO: O nouă pandemie? Se pregătesc vaccinuri împotriva gripei aviare pentru oameni

VIDEO: O nouă pandemie? Se pregătesc vaccinuri împotriva gripei aviare pentru oameni

Unii dintre cei mai importanți producători de vaccinuri antigripale din lume spun că ar putea produce sute de milioane de vaccinuri împotriva gripei aviare pentru oameni în câteva luni, dacă o nouă tulpină de gripă aviară va trece vreodată de la o specie la alta. Există îngrijorări cu privire la locul în care acestea ar putea fi distribuite.

Sute de milioane de vaccinuri împotriva gripei aviare pentru oameni ar putea fi gata în câteva luni dacă o nouă tulpină a gripei aviare va trece de la o specie la alta. Așa susțin unii dintre cei mai importanți producători de vaccinuri antigripale din lume.

Actuala epidemie de gripă aviară – sau H5N1 – a ucis un număr record de păsări și alte mamifere infectate.

Dar cazurile la om rămân foarte rare, iar oficialii din domeniul sănătății la nivel mondial spun că riscul de transmitere între oameni este încă scăzut.

Cu toate acestea, directorii a 3 firme producătoare de vaccinuri, GSK, Moderna și Seqirus, au declarat pentru Reuters că dezvoltă deja sau sunt pe cale să testeze mostre de vaccinuri umane care se potrivesc mai bine cu subtipul circulant…ca măsură de precauție împotriva unei viitoare pandemii.

Alte companii, precum Sanofi, au declarat că “sunt pregătite” să înceapă producția dacă va fi necesar și că au în stoc tulpini existente de vaccin H5N1.

Cu toate acestea, cele mai multe dintre potențialele doze umane sunt destinate țărilor bogate, în cadrul unor contracte de pregătire de lungă durată, au declarat experții în domeniul sănătății mondiale și companiile respective.

Aceasta amintește de distribuția COVID-19, în care multe țări bogate în vaccinuri au inoculat o mare parte din populația lor înainte de a lua în considerare posibilitatea de a împărți dozele.

Un cadru internațional pentru gripa pandemică alocă 10% din aprovizionarea globală pentru ca Organizația Mondială a Sănătății să o împartă cu țările cu venituri mici și medii.

În schimb, în urma COVID, OMS urmărește să obțină 20% pentru alte tipuri de pandemii.

OMS nu a comentat potențialul de acaparare a vaccinurilor în cazul unei pandemii de gripă, dar a declarat că este “pe deplin încrezătoare” că producătorii și statele membre își vor îndeplini obligațiile.

În total, OMS a precizat că există aproape 20 de vaccinuri autorizate împotriva tulpinii H5 de gripă mai largă.

În februarie, organizația de sănătate a descris situația gripei aviare ca fiind “îngrijorătoare” din cauza creșterii recente a numărului de cazuri la păsări și mamifere.

De asemenea, au declarat că revizuiesc evaluarea globală a riscurilor OMS în lumina evoluțiilor recente, inclusiv a cazurilor de transmitere la om, din Cambodgia, unde o fetiță de 11 ani a murit.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă