21.9 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO - Negocieri Rusia-Ucraina Istanbul: Kievul propune neutralitate, iar Rusia trebuie să...

VIDEO – Negocieri Rusia-Ucraina Istanbul: Kievul propune neutralitate, iar Rusia trebuie să se retragă

Discuțiile dintre negociatorii ucraineni și ruși de la Istanbul au marcat cel mai semnificativ progres în discuțiile de până acum. Rusia a promis să-și reducă drastic operațiunile militare în jurul Kievului și Cernihivului, iar Ucraina ve deveni un statut neutru.

Negociatorii din Ucraina spun că s-au oferit să adopte un statut neutru în schimbul garanțiilor de securitate, un pas care a marcat cel mai semnificativ progres în discuțiile de până acum.

Ucraina spune că nu se va alătura alianțelor militare și nu găzduiește baze militare, dar a propus ca securitatea să fie garantată prin termeni similari clauzei de apărare colectivă „Articolul 5” a NATO.

Kievul a identificat Israelul și membrii NATO Canada, Polonia și Turcia drept țări care ar putea contribui la furnizarea de astfel de garanții.

Propunerile Ucrainei includ, de asemenea, o perioadă de consultare de 15 ani cu privire la statutul Crimeei anexate.

Dar acestea au putut intra în vigoare doar după o încetare completă a focului.

Negociatorul ucrainean David Arakhamia: „Pentru ca acest acord să fie valabil și pentru ca toate părțile să fie de acord asupra lui, trebuie să existe pace deplină pe teritoriul Ucrainei, fără trupe străine, toate trebuie să plece. Propunerea noastră nu a fost încă acceptată de Rusia. Aceasta este poziția noastră. Vă oferim poziția noastră oficială, și apoi vom aștepta răspunsul vostru.”

Televiziunea ucraineană a raportat că discuțiile față în față de la Istanbul au început cu „o atmosferă rece”.

Dar reluarea lor este văzută ca un pas important către o încetare a focului.

Negociatorii ucraineni consideră că noile propuneri sunt suficiente pentru a justifica o întâlnire între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin.

Rusia încă nu a răspuns la asta. Dar Moscova a confirmat că își va reduce drastic activitatea militară în jurul Kievului și Cernihivului pentru a crea condițiile pentru dialog.

Toate acestea au venit la doar câteva ore după ce o rachetă rusă a lovit clădirea administrației regionale din Mykolaiv, ucigând cel puțin trei persoane și rănind altele, potrivit autorităților locale.

Mykolaiv se numără printre orașele-port din sud care stau în calea Rusiei care stabilește un coridor terestru către Crimeea.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Armata ucraineană a lansat mai multe acțiuni ofensive în zona orașului Bahmut

Armata ucraineană efectuează mai multe ''acțiuni ofensive'' în zona oraşului Bahmut, care este ocupat de trupele ruse, a anunţat pe canalul său de Telegram...

Doi notari publici, trimişi în judecată pentru fals

Doi notari publici au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi că ar fi eliberat certificate...

Armata ucraineană a lansat mai multe acțiuni ofensive în zona orașului Bahmut

Armata ucraineană efectuează mai multe ''acțiuni ofensive'' în zona oraşului Bahmut, care este ocupat de trupele ruse, a anunţat pe canalul său de Telegram...
Ultima oră
Pe aceeași temă