6.3 C
București
duminică, 27 noiembrie 2022
AcasăInternaționalVIDEO: Kosovo închide punctele de trecere după ce sârbii au blocat drumurile

VIDEO: Kosovo închide punctele de trecere după ce sârbii au blocat drumurile

Poliția kosovară a declarat că a închis două puncte de trecere a frontierei în nordul instabil al țării, după ce sârbii din zonă au blocat drumurile și au tras focuri de armă asupra poliției.

Aceștia protestau împotriva unui ordin de schimbare a plăcuțelor de înmatriculare ale mașinilor sârbești cu cele kosovare în termen de două luni.

Sirenele de raid aerian au fost auzite timp de mai bine de trei ore în micul oraș Mitrovica de Nord, locuit în principal de sârbi. În urmă cu un an, după ce sârbii din localitate au blocat aceleași drumuri din cauza plăcuțelor de înmatriculare, guvernul kosovar a desfășurat forțe speciale de poliție, iar Belgradul a zburat cu avioane de luptă în apropierea graniței.

De asemenea, protestatarii au parcat camioane pline cu pietriș și alte utilaje grele pe drumurile care duc la cele două puncte de trecere a frontierei, Jarinje și Bernjak, într-un teritoriu în care sârbii sunt majoritari.

Tensiunile dintre cele două țări sunt acum la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.

Pacea fragilă din Kosovo este menținută de NATO care are 3.770 de soldați pe teren. Forțele de menținere a păcii italiene au fost vizibile duminică în Mitrovica și în împrejurimi.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă