28 C
Bucharest
Wednesday, 31 May 2023
HomeInternaționalVIDEO: Japonia pacifistă se pregătește să dubleze bugetul pentru domeniul militar

VIDEO: Japonia pacifistă se pregătește să dubleze bugetul pentru domeniul militar

Japonia a dezvăluit vineri (16 decembrie) cea mai mare consolidare militară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, cu un plan de 320 de miliarde de dolari care o va pregăti pentru un conflict susținut, invocând îngrijorarea că China va reprezenta o amenințare regională.

Japonia a dezvăluit vineri (16 decembrie) cea mai mare consolidare militară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Planul de 320 de miliarde de dolari va pregăti țara pacifistă pentru un conflict susținut. Include cumpărarea de rachete capabile să lovească China.

În condițiile în care guvernul se teme că invazia Rusiei în Ucraina va încuraja Beijingul să atace Taiwanul și să amenințe insulele japoneze din apropiere, aceștia se pregătesc pentru ce e mai rău.

Premierul Fumio Kishida a catalogat Japonia ca fiind într-un “moment de cotitură în istorie”:

“Putem simți o creștere rapidă a severității mediului de securitate din jurul țării noastre. În țările și în regiunea care ne înconjoară țara, o întărire a capacităților nucleare și de rachete, o consolidare militară rapidă și încercări de a schimba unilateral status quo-ul prin intermediul puterii devin tot mai pronunțate.”

Tokyo se teme, de asemenea, că un atac din partea Chinei ar putea pune un potențial blocaj asupra căilor maritime care aprovizionează petrolul din Orientul Mijlociu.

“Actuala poziție externă și tendințele militare ale Chinei reprezintă o provocare la adresa păcii și securității țării noastre, a stabilității globale și a consolidării ordinii internaționale bazate pe statul de drept.”

China a acuzat Japonia că a făcut afirmații false cu privire la activitățile sale militare în noua strategie de securitate, potrivit unei declarații a ambasadei sale din Japonia.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Un avion de vânătoare chinez a șicanat un avion de recunoaştere militar american

Pilotul unui avion de vânătoare chinez a efectuat o "manevră agresivă nejustificată" în apropierea unui avion de recunoaştere militar american care opera deasupra Mării...

Presa britanică relatează despre vizita de 5 zile în România a regelui Charles

Regele Charles va rata vizita prințului Harry la Londra săptămâna viitoare, deoarece pleacă într-o excursie de cinci zile în Transilvania, notează Dailymail. Prințul Harry se...

Rafila: A fost finalizată noua formă a Planului Național de Combatere a Cancerului

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat finalizarea unei noi forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului."Am reuşit să finalizăm noua formă a Planului...
Ultima oră
Pe aceeași temă