9.1 C
București
miercuri, 22 martie 2023
AcasăInternaționalVIDEO: Ce sunt baloanele-spion și de ce mai sunt încă folosite?

VIDEO: Ce sunt baloanele-spion și de ce mai sunt încă folosite?

Oficialii americani spun că un „balon de supraveghere” chinezesc zboară deasupra Statelor Unite de câteva zile. Folosirea baloanelor pentru spionaj și alte misiuni militare este o practică ce datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alice Rizzo explică modul în care acestea funcționează și la ce pot fi folosite.

Această înregistrare video surprinde ceea ce se crede a fi un „balon de supraveghere” chinezesc care zboară deasupra Statelor Unite.

Folosirea baloanelor de mare altitudine pentru spionaj și alte misiuni militare este o practică ce datează de la mijlocul secolului trecut.

Iată ce se știe despre modul în care acestea funcționează și pentru ce pot fi folosite.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata japoneză a încercat să lanseze bombe incendiare pe teritoriul SUA folosind baloane.

În timpul Războiului Rece, armata americană a început să exploreze utilizarea baloanelor de spionaj, ceea ce a dus la o serie de misiuni pe scară largă, numită Proiectul Genetrix.

Potrivit documentelor guvernamentale, în cadrul acestui proiect, baloane au zburat deasupra teritoriului blocului sovietic în anii 1950.

În timpul războiului din Afganistan, baloanele de spionaj au fost actori centrali în trecerea armatei americane la utilizarea tehnologiei pentru supraveghere și informații.

Echipate cu camere video în infraroșu și color și microfoane, dirijabilele puteau transmite imagini video și audio în timp real.

„Aceste dirijabile de securitate trebuie să fie îndepărtate de pe cer, deoarece ne monitorizează casele și ne invadează intimitatea,” spune Mohammad Lalai, locuitor din Kandahar.

Iar mai recent, în 2021, agenția de frontieră a UE a folosit, de asemenea, un balon de supraveghere pentru a detecta ambarcațiunile cu migranți.

Dirijabilul avea ca scop să le ofere agenților de frontieră o vedere mai clară a bărcilor care se apropiau.

Așadar, care sunt avantajele utilizării baloanelor de spionaj în locul sateliților?

Acestea operează de obicei la o înălțime mare, cu mult deasupra locului unde zboară traficul aerian comercial.

Avantajele baloanelor față de sateliți includ capacitatea de a scana suprafețe mari de teritoriu de la o distanță mai mică.

De asemenea, pot petrece mai mult timp deasupra unei zone țintă, potrivit unui raport din 2009 al Colegiului de Comandă și Stat Major al Forțelor Aeriene ale SUA.

Și, spre deosebire de sateliți, care necesită lansatoare spațiale care costă sute de milioane de dolari, baloanele pot fi lansate ieftin.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:00:55

Protestatarii și poliția se ciocnesc la Paris, în timp ce demonstrațiile continuă

Protestatarii au declanșat focuri de lumină și artificii în timp ce poliția a încercat să-i împrăștie cu gaze lacrimogene la Paris marți (21 martie),...
00:01:48

VIDEO: Cum beneficiază China de pe urma sancțiunilor impuse Rusiei?

În condițiile în care Moscova este presată să vândă surplusul de marfă care nu mai ajunge către UE, China a economisit miliarde de dolari...

Vlad Filat, fost prim-ministru: „Reunificarea celor două state românești este mult mai aproape ca realizare decât aderarea la UE”

Un fost șef al Guvernului Republicii Moldova, Vlad Filat, consideră că "Reunificarea celor două state românești este mult mai aproape ca realizare decât aderarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă