17.2 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeInternaționalVIDEO: Belarus îl judecă pe liderul opoziției exilat

VIDEO: Belarus îl judecă pe liderul opoziției exilat

Marți, liderul opoziției exilate din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaia, a fost judecat în absență pentru trădare, în ceea ce criticul deschis al liderului veteran Alexander Lukașenko a declarat că va fi o “farsă și un spectacol”.

Belarus a judecat-o marți (17 ianuarie) pe liderul opoziției exilate Sviatlana Tsikhanouskaya în absență pentru trădare.

Tsikhanouskaya, în vârstă de 40 de ani, a fugit din țară după ce a candidat împotriva lui Lukașenko la alegerile prezidențiale din 2020.

Votul a fost urmat de proteste în masă din cauza unor presupuse fraude electorale.

În urma represiunii protestatarilor, ea a devenit șefa unei opoziții în exil.

Locuind în prezent în capitala lituaniană Vilnius, ea riscă o posibilă pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Înaintea procesului, Tsikhanouskaya a declarat pentru Reuters în stațiunea elvețiană Davos că nu se așteaptă ca procesul să fie corect.

“În primul rând, trebuie să spun că în Belarus nu există procese cinstite. Trăim în țara noastră într-o anarhie absolută, așa că procesul de mâine, în ceea ce mă privește, va fi o farsă și un spectacol, dar nu o justiție reală,” a spus aceasta.

Agenția de presă de stat BelTa a declarat că procesul a început marți dimineață.

“Aceasta este ca o răzbunare personală a lui Lukașenko pentru mine și pentru ceilalți oameni care i se opun de 2 ani jumate,” mai spune ea.

Tsikhanouskaya și alte câteva persoane urmau să fie judecate sub acuzațiile de trădare și de tentativă de preluare a puterii, a declarat tribunalul înainte de proces.

Activiștii pentru drepturile omului estimează că aproximativ 1.500 de persoane se află în închisoare în Belarus pentru acuzații motivate politic.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Unul din cele mai proeminente partide pro-democrație din Hong Kong și-a anunțat autodizolvarea

Partidul Civic, unul dintre cele mai proeminente partide ale mişcării pro-democrație din Hong Kong, şi-a votat sâmbătă autodizolvarea din cauza lipsei unei conduceri după...

Aur pentru România la Europenele din Slovenia în proba de patru rame feminin

Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu și Amalia Bereș au adus aurul pentru România! Astăzi, 27 mai, echipajul feminin de patru rame al României...
00:01:06

Irakul a lanasat un proiect de tranzit ce își propune într-o zi să rivalizeze cu Suezul

Irakul a lansat sâmbătă un proiect de tranzit de 17 miliarde de dolari pentru a lega un port major de mărfuri de pe coasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă