6.3 C
București
marți, 28 martie 2023
AcasăInternaționalVIDEO: Avioanele israeliene au lovit Gaza

VIDEO: Avioanele israeliene au lovit Gaza

Avioanele israeliene au lovit Gaza în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, ca represalii la două rachete lansate de militanți palestinieni, intensificând și mai mult tensiunile după una dintre cele mai grave zile de violență din Cisiordania ocupată, din ultimii ani.

O înregistrare video a armatei israeliene arată loviturile sale asupra Gaza în noaptea de vineri spre sâmbătă (27 ianuarie), ceea ce a dus la o nouă escaladare a tensiunilor după unul dintre cele mai ucigătoare raiduri israeliene din Cisiordania ocupată din ultimii ani.

Aceasta a fost o ripostă la două rachete lansate de militanți palestinieni.

Rachetele au declanșat alarma în comunitățile israeliene din apropierea graniței, dar nu au fost raportate victime.

„Un salut din Gaza către Jenin”, spune un protestatar, în timp ce arde cauciucuri în semn de solidaritate cu orașul din Cisiordania.

Israelul a efectuat joi (27 ianuarie) un raid într-o tabără de refugiați din Jenin, ucigând cel puțin nouă palestinieni: bărbați înarmați și cel puțin doi civili, inclusiv o femeie în vârstă.

Acesta a fost cel mai mare număr de morți într-o singură zi în Cisiordania din ultimii ani.

Un alt bărbat a murit într-un incident separat în al-Ramm, în afara Ierusalimului, ceea ce a dus numărul palestinienilor morți până acum în acest an la cel puțin 30.

Toatea astea, cu doar câteva zile înainte ca secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, să viziteze Israelul și Cisiordania.

Departamentul de Stat a declarat că este „profund îngrijorat” de violențele din Cisiordania și a îndemnat ambele părți să detensioneze conflictul.

În urma raidului de la Jenin, Autoritatea Palestiniană, care are puteri limitate de guvernare în Cisiordania, a declarat că suspendă cooperarea în domeniul securității cu Israelul.

Se crede că acordul a ajutat la prevenirea atacurilor asupra Israelului, unde premierul Benjamin Netanyahu a format recent unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria țării.

Forțele de apărare israeliene au declarat că atacurile aeriene au vizat un sit subteran de fabricare a rachetelor și o bază militară folosită de Hamas, grupul militant care controlează Gaza.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ciucă: Am confirmat în şedinţa comună de Guvern cu Polonia, planul de acţiune aferent perioadei 2022 – 2026

Şedinţa comună a Guvernelor român şi polonez desfăşurată, marţi, la Palatul Victoria, a oferit prilejul celor două părţi de a confirma planul de acţiune...

Mateusz Morawiecki: „Polonia și România sunt pilonii NATO în această parte a Europei”

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat, marţi, la Bucureşti, că România şi Polonia sunt pilonii Tratatului Nord-Atlantic în această parte a Europei şi a arătat...

Premierul Ciucă a vorbit cu Charles Michel despre Ucraina, Republica Moldova și aderarea la Schengen

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a discutat, luni, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre situaţia din Ucraina şi din Republica Moldova, precum şi despre subiectul...
Ultima oră
Pe aceeași temă