23.1 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeȘtirile zileiSUA: China este „orice altceva decât un broker onest” în războiul Rusia...

SUA: China este „orice altceva decât un broker onest” în războiul Rusia Ucraina

China a fost „orice decât un broker onest” în eforturile de a aduce pacea între Rusia și Ucraina și „foarte clar” a luat partea, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, potrivit Reuters.


China, care a semnalat sprijinul său pentru Rusia, trimițând săptămâna trecută diplomatul său de vârf la Moscova, a lansat un apel pentru pace în Ucraina.

China nu este un „broker onest” pentru pacea dintre Rusia și Ucraina, planul ei de pace fiind primit cu scepticism de Occident


Pasul a fost primit cu scepticism de Occident, dar salutat în termeni generali atât de Kiev, cât și de Moscova. Washingtonul a spus în ultimele zile că își face griji despre China că ar putea trimite arme în Rusia, ceea ce Beijingul neagă.


„ Suntem îngrijorați de faptul că RPC are în vedere să ofere asistență letală Rusiei pentru uzul Rusiei în Ucraina”, a declarat Price într-un briefing de presă, adăugând cum China își intensifică angajamentul cu Rusia.

Joe Biden a respins inițiativa Chinei privind un acord de pace între Rusia și Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a respins inițiativa Chinei pentru negocierea şi încheierea unui acord de pace între Rusia şi Ucraina, a dat el clar de înţeles într-un interviu acordat vineri postului ABC, citat de CNN.

„Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin îl aplaudă, atunci cum poate el să fie bun ?”, a spus Biden despre planul chinez. „Nu glumesc. Sunt doar extrem de sincer”, a clarificat el.

„Nu am văzut în acest plan nimic care să indice că există acolo ceva care să fie benefic pentru oricine în afară de Rusia dacă planul chinez este urmat”, şi-a motivat poziţia liderul de la Casa Albă.

„Ideea că China ar urma să negocieze deznodământul unui război care este un război total injust pentru Ucraina pur şi simplu nu este raţională”, mai crede Biden, potrivit agerpres.ro.

Joe Biden nu e de acord cu iniţiativa Chinei pentru un acord de pace între Rusia şi Ucraina, dar ar vrea să nu ofere arme Rusiei

Dar el a refuzat să spună care ar fi consecinţele dacă China ar decide să ofere arme Rusiei – o îngrijorare a Kievului şi a aliaţilor săi occidentali -, afirmând doar că Beijingul s-ar confrunta în acest caz cu „sancţiuni severe”, ca orice alt guvern sau entitate ce furnizează arme sau muniţii Rusiei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:45

VIDEO: Erdogan le oferă bani susținătorilor aflați la secția de votare

Tayyip Erdogan a împărțit bani susținătorilor adunați în fața secției de votare. El a fost prezent duminică (28 mai) în cadrul unui tur de...

Încă un aur pentru România, la Europenele de Canotaj

Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioanele olimpice en titre, au câştigat medaliile de aur în proba de dublu vâsle feminin, la Campionatele Europene de...

Vouchere refuzate de profesori. Tăierea pensiilor speciale și alte bonusuri ar rezolva problema

Guvernul și sindicaliștii din educație discută împreună, dar pare că se înțeleg separat. Dacă acele vouchere date personalului din educație au fost refuzate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă