6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiSlujbă la Catedrala Patriarhală la 5 ani de la plecarea la Domnul...

Slujbă la Catedrala Patriarhală la 5 ani de la plecarea la Domnul a Regelui Mihai

Luni, 5 decembrie 2022, a avut loc o slujbă de pomenire la Catedrala Patriarhală oficiată de Preasfinția Sa Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam, Secretarul Sfântului Sinod, la împlinirea a cinci ani de la trecerea la cele veșnice a Regelui Mihai I. Suveranul a decedat în ziua de 5 decembrie 2017.

Parastasul, care a avut loc într-un cadru de familie, a reunit în rugăciune pe Majestatea Sa Custodele Coroanei și pe Principele Consort, alături de Principesa Sofia și Principesa Maria, conform romaniaregala.ro.

La slujbă au fost prezenți membri ai Casei Majestății Sale.

Funeraliile Regelui Mihai au avut loc în ziua de 16 decembrie 2017. Catedrala Patriarhală a fost locul în care s-a desfășurat slujba de înmormântare a Regelui Mihai, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, având alături importanți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Majestatea Sa Custodele Coroanei a fost decorată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu Ordinul Maica Domnului Rugătoarea

Totodată, luni, 5 decembrie 2022, la Palatul Patriarhal din Capitală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit Majestății Sale Custodele Coroanei și Alteței Sale Regale Principele Consort Ordinul Maica Domnului Rugătoarea, creat de Biserica Ortodoxă Română în acest an. Același ordin a fost conferit de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Naționale Altețelor Lor Regale Principesa Sofia și Principesa Maria, potrivit romaniaregala.ro.

Foto Familia Regală a României, 5 decembrie 2022

Majestatea Sa a oferit Prefericirii Sale în dar o fotografie înrămată reprezentând pe Regele Mihai și pe Custodele Coroanei.

Regele Mihai, un creștin desăvârșit pentru vremurile în care a trăit

„Regele Mihai I a fost un creștin cu totul autentic și profund, iar această credință profundă i-a fost sădită în suflet de Regina mamă Elena care, așa cum a cunoscut toată societatea românească a epocii, a fost o femeie foarte evlavioasă și credincioasă. Regele însuși a mărturisit în multe rânduri că cea mai prețioasă moștenire primită de la mama lui a fost credința creștină care i-a fost far luminos în viața zbuciumată pe care a fost nevoit să o traverseze”.

„În copilărie s-a bucurat de ocrotirea părintească a Patriarhului Miron Cristea și multe dintre fotografiile care se păstrează sugerează o relație de nepot și bunic cu acesta, care l-a îndrăgit foarte mult. Tot în tinerețe s-a bucurat de prezența și de îndrumarea preotului academician Nicolae M. Popescu, care i-a fost profesor la celebra școală organizată la Palatul Regal și la Sinaia”.

„Din clasă făceau parte copii de vârsta regelui, din toate provinciile țării, cu scopul ca pregătirea și șederea sa la studii printre acești copii să-l familiarizeze și să-l obișnuiască cu toate zonele culturale, etnografice ale țării și cu toți cetățenii indiferent de origine și de credință”.

„Mai târziu, a avut o relație foarte bună și ziditoare cu Patriarhul Nicodim care în zorii zilei de 6 septembrie 1940, în Catedrala Patriarhală, l-a uns rege cu Sfântul și Marele Mir, calitate care nu i-a fost luată și nu a putut fi luată niciodată în ciuda obligării sale la abdicare în 30 decembrie 1947”.

„Regele Mihai participa adesea la slujbele de la Patriarhie, dar și la alte biserici, atât în mod oficial, cu familia, cât și personal, ca tânăr profund preocupat de lucrurile spirituale. Și în exil a continuat să frecventeze bisericile românești”.

„Să nu uităm că prima vizită a regelui în România, după căderea comunismului, s-a făcut la invitația unui ierarh și că Regele Mihai a mărturisit mereu credința în cărțile sale, în interviuri și în mesajele transmise la radio cu prilejul marilor sărbători creștine, chiar și în timpul dictaturii comuniste”.

„Dumnezeu a rânduit ca ultimii lui ani din viață pe acest pământ să poarte amprenta unei profunde viețuiri creștine ortodoxe. Casa sa aproape s-a transformat în mănăstire, fiind îngrijit în ultimii ani de călugărițe din Biserica noastră ortodoxă românească pe care el le-a rugat să facă pravila zilnică cu voce tare”.

„Astăzi, când îl comemorăm și ne rugăm pentru odihna sufletului său luminos, nobil și credincios, la împlinirea a patru ani de la mutarea la cereștile locașuri, ne impresionează pe toți personalitatea sa verticală, sobră, modestă, plină de credință și de loialitate față de poporul român și de Biserica lui”, scria jurnalul romaniaregala.ro în decembrie 2021.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă