24.4 C
Bucharest
Friday, 22 September 2023
HomeVideoRusia spune că a dejucat o ofensivă ucraineană din Donețk

Rusia spune că a dejucat o ofensivă ucraineană din Donețk

Rusia a lansat filmări cu drone, susținând că a dejucat o „ofensivă la scară largă” a Ucrainei în regiunea Donețk, ocupată de Rusia, ucigând peste 250 de oameni și distrugând zeci de vehicule blindate.

Rusia a susținut luni că armata sa a dejucat o „ofensivă pe scară largă” a Ucrainei în regiunea ocupată Donețk și a ucis peste 250 de soldați pro-Kiev, potrivit Reuters.

Ministerul rus al Apărării a lansat imagini cu drone cu ceea ce pretindea a fi vehicule blindate ucrainene într-un câmp în care explodau după ce au fost lovite.

Purtătorul de cuvânt al ministerului a declarat că forțele ucrainene au lansat atacul duminică dimineața, dar „nu au avut succes”.

El a adăugat că partea rusă a ucis 250 de trupe inamice și a scos 40 de vehicule militare, inclusiv tancuri.

Reuters nu a putut verifica imediat afirmațiile Rusiei și nu a existat niciun comentariu imediat de la Kiev.

Rusia ar fi respins o ofensivă în Donețk, dar nu este clar dacă aceasta face parte dintr-o contraofensivă mai amplă anunțată de la Kiev

Într-un interviu publicat sâmbătă de Wall Street Journal, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa este pregătită să lanseze o contraofensivă, dar nu a menționat atacul în discursul său video obișnuit din seara de duminică.

Nu era clar dacă atacul raportat al Ucrainei a semnalat începutul unei contraofensive mult așteptate pentru a recuceri o parte din teritoriul luat de Rusia după invazia de anul trecut.

Între timp, au existat bombardamente constante de-a lungul graniței ucraineano-rusă, distrugând case și ucigând civili.

Un martor ocular din partea Ucrainei a spus că a văzut două femei ucise.

 „Două femei au venit aici (după ce a început bombardamentul), una din această casă și una din cealaltă. Au stat aici două minute, vorbind între ele, iar un al doilea obuz a explodat aici. Am fost aruncat în spatele zidului (de valul de la explozie), dar uneia dintre femei i s-a smuls mâna, iar cealaltă a murit imediat. Femeia care și-a pierdut mâna a murit la scurt timp după”.

Forțele ucrainene au fost, de asemenea, învinuite pentru unele bombardamente transfrontaliere. Kievul a negat implicarea directă, dar le-a pus ca o consecință a invaziei Rusiei.

Contraofensiva de primăvară a Ucrainei a început efectiv, transmite Prigojin, liderul Wagner

Contraofensiva de primăvară Ucrainei a început efectiv, chiar dacă nu a atins o fază activă, a declarat miercuri Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar rus „Wagner”. Potrivit acestuia faza activă poate începe în zilele următoare.

Anterior, atât el, cât şi un alt oficial rus din Lugansk au estimat că Ucraina şi-ar putea declanşa contraofensiva pe 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste.

„Cred că ofensiva armatei ucrainene a început deja, de fapt”, a spus el Evgheni Prigojin pe Telegram răspunzând la o întrebare despre situația actuală de pe front. Şeful Wagner a subliniat activitatea foarte mare a aviației ucrainene, precum și de-a lungul perimetrului și în interiorul liniei de front. „Când va intra într-o fază activă, cred că în viitorul apropiat, poate peste câteva zile”, a adăugat Prigojin, potrivit observatornews.ro.

Publicaţia americană The New York Times a relatat pe 25 apriie, citând documentele secrete scurse de la Pentagon, că trupele ucrainene plănuiau să lanseze o contraofensivă pe frontul de sud în luna mai.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

De ziua Bucureștiului, comunitatea Sectorului 4 a dăruit Capitalei un nou parc: Parcul Tudor Arghezi

Un cadou inedit pentru Capitală! Pe 20 septembrie, de Ziua Bucureștiului, când s-au împlinit 564 de ani de la prima atestare documentară a orașului,...

Sărbătoare mare în 22 septembrie

Sfântul Teodosie de la Brazi, un martir al credinței ortodoxePe data de 22 septembrie, Biserica Ortodoxă Română face prăznuirea unui mare sfânt născut...

Windows 11 va primi un update major, pe 26 septembrie. Modificări importante pentru utilizatori

Update-ul Windows 11 23H2 va fi disponibil începând cu 26 septembrie, a anunţat Microsoft în cadrul evenimentului Surface de joi seara.Acesta include o...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies