20 C
București
duminică, 4 iunie 2023
AcasăȘtirile zileiPrimăria orașului Bordeaux a fost incendiată pe fondul protestelor pentru reforma pensiilor

Primăria orașului Bordeaux a fost incendiată pe fondul protestelor pentru reforma pensiilor

Primăria orașului Bordeaux din sud-vestul Franței a fost incendiată joi (23 martie), în timp ce protestele au făcut furori în toată Franța împotriva planurilor guvernului de a crește vârsta de pensionare.

Imaginile martorilor oculari au arătat cum flăcări devastează ușa principală a clădirii în jurul orei 20:00 ora locală (19:00 GMT), așa cum priveau oamenii, potrivit Reuters.

Pompierii au reușit să stingă rapid incendiul, pentru care autoritățile de poliție au declarat că încă nu au stabilit originea. Ușa a suferit avarii minime.

În a noua zi de proteste la nivel național, călătoriile cu trenul și avionul au fost întrerupte, în timp ce profesorii au fost printre multele profesii care au renunțat la locul de muncă, la doar câteva zile după ce guvernul a promovat legislația pentru a crește vârsta de pensionare cu doi ani, la 64 de ani.

Cel mai recent val de proteste reprezintă cea mai serioasă provocare la adresa autorității lui Macron de la revolta „Vestelor Galbene” a persoanelor nemulțumite cu venituri mai mici de acum patru ani.

Protestele din Franța, la apogeu! 3,5 milioane de oameni au ieșit pe străzi. Peste 120 de polițiști răniți

Mobilizarea împotriva reformei pensiilor a rămas foarte puternică joi în Franţa, cu o radicalizare a mişcării care s-a soldat cu o creştere a violenţelor, intervenindu-se cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene în mai multe oraşe, relatează AFP, citată de Agerpres.

Violenţele, care au fost sporadice de la începutul mobilizării, la 19 ianuarie, au reapărut, uneori în mod spectaculos, acaparând din nou canalele de televiziune şi evocând amintiri ale mişcării populare a „vestelor galbene” din 2018 – 2019.

În total, 3,5 milioane de persoane au manifestat joi în peste 300 de oraşe din Franţa, potrivit Confederaţiei Generale a Muncii (CGT), şi 1,08 milioane, potrivit Ministerului de Interne.

La Paris au izbucnit rapid violenţe la începutul marşului: pietre de pavaj, sticle şi artificii au fost aruncate asupra forţelor de ordine, vitrinele magazinelor au fost sparte, staţii de autobuz şi mobilier stradal au fost distruse, iar tomberoane de gunoi şi chioşcuri de ziare au fost incendiate de persoane îmbrăcate în negru şi purtând măşti şi ochelari de protecţie.

În prima parte a serii, ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat că 123 de jandarmi şi poliţişti au fost răniţi joi, iar peste 80 de persoane au fost arestate.

Prefectura de poliţie a numărat „în jur de o mie” de elemente radicale în capitală, unde situaţia rămânea haotică în primele ore ale serii, cu incidente încă în curs de desfăşurare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:47

VIDEO: Ministrul indian al căilor ferate supraveghează locul tragediei

Ministrul căilor ferate Ashwini Vaishaw a vizitat duminică (4 iunie) locul celui mai grav accident feroviar din India din ultimele decenii pentru a monitoriza...

Guvernul Ungariei începe „reunificarea națiunii” cu maghiarii din alte țări, susține un subsecretar de stat

Un oficial de la Budapesta, Péter Szilágyi, a făcut o declarație ambiguă, în care susține că guvernul Ungariei va începe "reunificarea națiunii". „Am decis să...
00:00:56

VIDEO: Incident la frontiera dintre Israel și Egipt. Patru persoane au murit

Trei soldați israelieni și un ofițer de securitate egiptean au fost uciși sâmbătă în apropiere de granița dintre cele două țări, au anunțat Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă