19.5 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeȘtirile zileiPoliția a lansat gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Peru

Poliția a lansat gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Peru

Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor care încercau să se apropie de sediul Congresului din Peru, din Lima, miercuri (4 ianuarie), în timp ce mii de persoane au ieșit în stradă la două săptămâni după un val de proteste mortale privind înlăturarea fostului președinte Pedro Castillo.

Manifestanții din Lima au aruncat cu obiecte în poliție, care a răspuns trăgând cu gaze lacrimogene.

Protestatarii au cerut demisia actualului președinte Dina Boluarte, închiderea Congresului, modificări ale constituției și eliberarea lui Castillo, potrivit Reuters.

Poliția a dat cu gaze lacrimogene contra protestatarilor din Peru ce îl susțin pe fostul președinte Castillo

Castillo ispășește un arest preventiv pentru 18 luni în timp ce este cercetat pentru „răzvrătire”, acuzație pe care fostul președinte o neagă. El a fost demis după ce a încercat să dizolve ilegal Congresul și să reorganizeze sistemul judiciar.

Boluarte, un fost vicepreședinte care și-a asumat puterea la scurt timp după demiterea lui Castillo, a propus ca următoarele alegeri generale să fie anticipate.

Aproape două duzini de oameni au murit în protestele din întreaga țară luna trecută.

Fostul președinte din Peru a fost reținut, acuzat de „rebeliune”

Fostul președinte peruan Pedro Castillo a avut joi prima audiere în instanță în legătură cu arestarea sa sub acuzația de rebeliune, în timp ce succesoarea sa a făcut primele declarații de la palatul prezidențial după o zi de mare dramatism care a șocat regiunea.

Fostul președinte destituit al Peru, Pedro Castillo, a fost condamnat joi la o pedeapsă preliminară de șapte zile de închisoare, la o zi după ce a fost arestat și acuzat penal de „rebeliune și conspirație”.

Căderea de la putere a liderului a avut loc după ce parlamentarii din Congres au votat cu o majoritate covârșitoare pentru a-l demite, după ce Castillo a încercat să dizolve Congresul în mod ilegal în încercarea de a rămâne în funcție și de a evita un al treilea vot de destituire.

Căderea sa vine după luni de instabilitate și multiple scandaluri de corupție.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Turul final de alegeri în Turcia. Erdoğan contra lui Kiliçdaroğlu

Ziua de duminică, 28 mai 2023, este cea în care candidează Erdoğan contra lui Kiliçdaroğlu, în turul decisiv al alegerilor prezidențiale din Turcia. Secţiile de...

De ce sa alegi anvelope second hand?

Anvelopele second hand sau anvelopele folosite, sunt anvelope care au fost deja utilizate pe alte vehicule inainte de a fi vandute ca produse second...

Pe internet circulă un mesaj fake news despre radiații. IGSU precizează că mesajul nu-i aparține

Pe rețelele sociale circulă un mesaj fake news despre radiații, mesaj care, aparent, ar fi pornit de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență...
Ultima oră
Pe aceeași temă