19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalONU: Peste 3000 de refugiați au fost pierduți pe mare în 2021

ONU: Peste 3000 de refugiați au fost pierduți pe mare în 2021

Peste 3000 de refugiați, migranți și solicitanți de azil sunt dați pierduți pentru că au murit sau au dispărut anul trecut în timp ce încercau să ajungă în Europa pe rutele Mării Mediterane și Atlantice, a arătat vineri (29 aprilie) un raport al agenției ONU pentru refugiați.

Shabia Mantoo de la ICNUR a declarat într-un briefing de presă la Geneva că cifra din 2021 a reprezentat aproape dublul numărului de vieți pierdute în anul precedent, 2020, conform Reuters.

„Vedem cum numărul celor pierduți crește îngrijorător.”, a spus ea.

Și copiii refugiați din Ucraina ar putea fi „pierduți” prin adopții ilegale

Parlamentul European s-a declarat joi îngrijorat în legătură cu soarta copiilor ucraineni care fug de război, subliniind riscul de „adopție ilegală” a copiilor neînsoţiţi şi cerând ca ei să fie supravegheaţi de serviciile sociale, informează AFP.

Într-o rezoluţie votată cu o largă majoritate (503 voturi pentru, 3 contra, 47 de abţineri), europarlamentarii au cerut statelor membre mai multe măsuri care să faciliteze integrarea copiilor ucraineni în ţara lor de primire.

„Pentru a preveni traficul de copii, adopţia ilegală şi alte abuzuri”, europarlamentarii cer ca toţi copiii neînsoţiţi „să fie imediat incluşi în sistemele de supraveghere ale serviciilor sociale”, pentru a garanta securitatea lor şi a permite o eventuală „reunificare a familiei”.

Europarlamentarii recomandă ca la frontiere să fie desfăşuraţi agenţi de protecţie a copiilor, precum şi servicii de căutare a familiilor, conform agerpres.ro.

Parlamentul european e îngrijorat de soarta copiilor ucraineni ce au fugit din țară, fiind expuși riscului de „adopție ilegală”
Ei insistă asupra necesităţii de a-i primi pe copiii neînsoţiţi mai degrabă într-un mediu familial, decât în instituţii, de a le „desemna rapid” un tutore şi de a face în aşa fel încât fraţii şi surorile „să nu fie separaţi”.

Parlamentul European apără principiul unei întoarceri rapide a minorilor la şcoală, „pentru a limita abandonul şcolar”, şi invită Comisia Europeană şi statele membre să recruteze „profesori ucraineni” sau „care vorbesc ucraineana”, pentru a accelera integrarea copiilor.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă