16.8 C
București
sâmbătă, 27 mai 2023
AcasăȘtirile zileiMai mulți oficiali chinezi vizitează Taiwan, o premieră de la pandemie încoace

Mai mulți oficiali chinezi vizitează Taiwan, o premieră de la pandemie încoace

Un grup de oficiali chinezi a sosit sâmbătă (18 februarie) în Taiwan, în prima vizită în trei ani de la începutul pandemiei de COVID-19, pentru a participa la un eveniment cultural, într-un moment de creștere a tensiunilor militare în strâmtoarea Taiwan, potrivit Reuters.

Guvernul din Taiwan a permis săptămâna aceasta călătoria a șase oficiali, conduși de Liu Xiaodong, șef adjunct al biroului din Shanghai al Oficiului pentru Afaceri cu Taiwan din China, să participe la Festivalul Lampioanelor din Taipei, la invitația guvernului orașului.

Un grup mic de aproximativ o duzină de susținători pro-Taiwan a independenței au protestat la sosirea lui în afara aeroportului, strigând „Taiwan și China, țări separate” și „Popor chinez, plecați”, în timp ce pe drumul de la aeroport un alt grup mic de susținători pro-China le-au strigat bun venit.

Mai mulți oficiali chinezi au ajuns în Taiwan, chiar dacă oficial de când președintele Tsai Ing-Wen a preluat puterea acest lucru nu s-a petrecut

China a refuzat să vorbească cu guvernul Taiwanului de când președintele Tsai Ing-wen a preluat mandatul în 2016, crezând că regiunea este separatistă, schimburile de la oraș la oraș au continuat până când au fost întrerupte de pandemie.

Cu toate acestea, administrația lui Tsai a încercat cu prudență să redeschidă legăturile interpersonale mai puțin sensibile de când a ridicat controalele la frontieră legate de pandemie la sfârșitul anului trecut, urmărind să genereze bunăvoința Chinei.

Locuitorii din China și Taiwan nu se așteaptă la conflicte între cele două state

Locuitorii din cele două state, China și Taiwan nu se așteaptă la conflicte între cele două, chiar dacă sunt în desfășurare ample exerciții militare pe granița lor.

Oamenii de pe plaja insulei Pingtan, cel mai apropiat punct al Chinei de Taiwan, și-au exprimat speranța pentru reunificarea pașnică, în timp ce locuitorii din Taipei au spus că nu cred că vor fi atacați, deși exercițiile militare chineze au intrat în a treia zi, sâmbătă (6 august).

Exerciții extinse cu echipament militar în șase zone din jurul Taiwanului au fost desfășurate a doua zi după ce președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a făcut o călătorie de solidaritate pe insula autoguvernată, dar revendicată de Beijing, potrivit Reuters.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă