4.8 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
AcasăȘtirile zileiMai multe actrițe franceze și-au tuns părul în semn de protest față...

Mai multe actrițe franceze și-au tuns părul în semn de protest față de moartea lui Mahsa Amini

Cele mai importante actrițe franceze, printre care Juliette Binoche și Isabelle Huppert, și-au tuns șuvițele de păr în semn de protest față de moartea lui Mahsa Amini, tânăra iraniană care a murit în custodia poliției morale din Iran.


„Pentru libertate”, a spus Binoche în timp ce își tăia o mână uriașă din părul castaniu și îl arăta la cameră.


Lui Binoche i s-au alăturat alte actrițe și cântărețe franceze de prim rang, inclusiv Marion Cotillard și Isabelle Adjani, când și-a tuns părul.


Vedetele pop Angele și Pomme și-au tăiat și ele pletele în sprijin.

Câteva actrițe franceze foarte cunoscute au protestat tăindu-și părul pentru moartea lui Mahsa Amini, tot mai multe femei urmându-le exemplul


Postarea a fost difuzată pe scară largă pe alte rețele de socializare, inclusiv Facebook și Twitter.
„Femeile iraniene așteaptă sprijin din partea comunității internaționale. Acesta este un mod frumos de a arăta acest sprijin”, a declarat avocatul francez Richard Sedillot, care a inițiat acțiunea, pentru Reuters.


Avocații, personalitățile, mass-media și alte femei din Franța au urmat de atunci exemplul.
Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran pentru „ținută nepotrivită” și a murit trei zile mai târziu în spital, stârnind valuri de proteste în care au murit peste 130 de persoane, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.

Femeile din Iran protestează pentru Mahsa Amini

O înregistrare video obținută de Reuters arată un grup de femei care protestează îmbrăcate în haine negre pe o stradă din orașul kurd Saqez, în vestul Iranului, marți (4 octombrie), orașul natal al lui Mahsa Amini, tânăra de 22 de ani care a murit în închisoare după ce a fost arestată de poliție din cauza unei „ținute nepotrivite”.

Vehiculele care circulau pe stradă claxonau, în timp ce protestatarii aclamau și ridicau brațele în aer.

Videoclipul a fost filmat în Saqez.

Luni (3 octombrie), liderul suprem al Iranului a acordat luni (3 octombrie) sprijinul său deplin forțelor de securitate care se confruntă cu protestele declanșate de moartea lui Mahsa Amini, comentarii care ar putea anunța o represiune mai dură pentru a reprima tulburările la mai mult de două săptămâni de la moartea acesteia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

România caută soluții pentru securitatea la Marea Neagră la Ankara

România a fost constant preocupată să identifice soluții pentru a spori securitatea la Marea Neagră, a afirmat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-o...

Un avion de vânătoare s-a prăbușit marți în nord-estul Croației

Un avion de vânătoare al Forţelor Aeriene croate s-a prăbușit, marţi, în nord-estul Croației, anunţă autorităţile militare de la Zagreb, citate de agenţia Reuters. Avionul...

Mai multe irizaţii petroliere au apărut pe Dunăre pe o lungime de 6 kilometri

Autorităţile au identificat irizații petroliere pe Dunăre, care se întind pe o lungime de 6 kilometri, informează marţi seara Administraţia Naţională Apele Române. „Poluare cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă