18 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeInternaționalLucrătorii de la Cernobîl au securizat amplasamentul centralei nucleare în timpul ocupației...

Lucrătorii de la Cernobîl au securizat amplasamentul centralei nucleare în timpul ocupației ruse

Lucrătorii din cartierul Cernobîl au povestit joi (7 aprilie) ce s-a petrecut în timpul ocupației ruse a zonei.

Forțele ruse au ocupat centrala dezafecată de la nord de Kiev, la scurt timp după ce au invadat Ucraina pe 24 februarie. Compania de stat pentru energie nucleară a Ucrainei, Energoatom, a declarat că rușii au părăsit centrala pe 31 martie și se îndreptau spre granița cu Belarus.

Nu a existat nici o reacție imediată din partea autorităților ruse cu privire la retragerea raportată de la centrala de la Cernobîl, care a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986.

Zona se află într-o zonă de excludere din cauza nivelurilor ridicate de radiații din zonă după ce un reactor nuclear a explodat la centrală în aprilie 1986.

Energoatom a sugerat săptămâna trecută că forțele ruse au plecat din cauza îngrijorărilor cu privire la nivelul radiațiilor și au luat cu ei un număr nespecificat de membri ai Gărzii Naționale a Ucrainei care fuseseră ținuți captivi din februarie. Aceste informații nu au putut fi verificate imediat.

Lucrătorii de la Cernobîl au securizat centrala în timpul ocupației ruse, chiar dacă acolo erau 200-300 de soldați ruși

„ Aveau în jur de 200 de soldați, până la 300 aici înăuntru. Echipamentul militar era atât înăuntru, cât și în exterior. Așa că se pregăteau să apere localul”, a explicat Valeri Semenov, inginer în protecția centralelor electrice.

Anna Monashkina, directorul financiar al unei companii din zona de excludere, a declarat: „Am făcut percheziții de trei ori pe zi. Veneau grupuri de 5 persoane, cu mitraliere. Au căutat peste tot, chiar și în dulapuri unde erau chiloți. Ce doreau să facă sau să găsească acolo, nu am înțeles.”

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat, într-o informare militară actualizată, săptămâna trecută, că mai multe unități ale forțelor ruse au fost retrase din districtul Cernobîl în așezările de pe teritoriul Belarus.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Război în Ucraina – Ziua 584

UPDATE - Concert la Moscova pentru anexarea regiunilor ucrainene, dar fără Putin: evenimentul nu va fi difuzat pe niciun canalÎn Piaţa Roşie din...

Era mai bună moțiunea de cenzură

 „Există democraţie în România şi mă bucură acest lucru. Cât timp sunt o persoană publică, voi face tot ce ţine de mine să...

Beneficii incredibile pentru sănătate ale mustului

 Sursă bogată de antioxidanți: Strugurii sunt cunoscuți pentru conținutul lor ridicat de antioxidanți, în special resveratrol, flavonoide și taninuri. Acești antioxidanți ajută la...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies