26.3 C
București
miercuri, 7 iunie 2023
AcasăInternaționalCriza din UcrainaLloyd Austin: Aproximativ 20 de țări oferă un nou ajutor de securitate...

Lloyd Austin: Aproximativ 20 de țări oferă un nou ajutor de securitate Ucrainei

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că aproximativ 20 de țări au anunțat noi pachete de ajutor constând în asistență în materie de securitate Ucrainei în timpul unei întâlniri virtuale cu aliații, sesiune de luni, care a avut ca scop coordonarea ajutorului armat pentru Kiev.

Țările care au anunțat noi pachete sunt Italia, Danemarca, Grecia, Norvegia și Polonia, a declarat Austin reporterilor în urma unei întâlniri a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei.

Austin spune că în jur de 20 de țări vor da ajutor Ucrainei, printre care lansatoare de tip harpon și rachete de apărare

Danemarca va furniza un lansator pentru rachetele de tip harpon și rachete pentru a apăra coasta Ucrainei, a spus Austin, conform Reuters.

Ofițerul superior al armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat în aceeași conferință de presă că SUA sunt încă „la distanță” de orice reintroducere a forțelor americane în Ucraina.

NATO este pregătită să continue ani la rând furnizarea de ajutor militar Ucrainei în războiul acesteia din urmă cu Rusia, inclusiv prin facilitarea transferului de arme de producţie sovietică pentru armata ucraineană, dar şi a unor arme moderne occidentale, a declarat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

”Trebuie să fim pregătiţi pe termen lung”, pentru că ”există absolut posibilitatea ca acest război să se prelungească luni sau ani”, a spus Stoltenberg la o reuniune a tinerilor la Bruxelles.

”Aliaţii NATO se pregătesc să ofere sprijin pe o perioadă lungă de timp şi de asemenea să ajute Ucraina să facă trecerea de la echipamentele militare vechi din epoca sovietică la arme şi sisteme mai moderne conform standardelor NATO, care vor necesita mai multă instruire”, a explicat secretarul general, potrivit agerpres.ro.

Dacă la începutul invaziei ruse ajutorul militar oferit ucrainenilor s-a axat pe armament uşor şi pe rachetele antitanc şi antiaeriene portabile, în contextul noii faze a războiului în care Rusia se concentrează pe partea de est a Ucrainei armata acesteia are tot mai mult nevoie şi de arme grele. Majoritatea armelor de acest fel transferate Kievului de statele NATO au fost echipamente de concepţie sovietică preluate din stocurilor armatelor est-europene, dar recent mai multe membre ale NATO, în primul rând SUA, au început să ofere Ucrainei şi obuziere, precum şi alte categorii de armament greu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

OCDE se aşteaptă la o creştere a economiei mondiale în 2024

Creşterea economiei mondiale va fi doar moderată anul viitor, deoarece se vor resimţi efectele complete ale majorărilor de dobânzi de către băncile centrale, ceea...

Autoritățile germane și române arestează patru persoane suspectate că au transportat peste 870 de migranți pe ruta balcanică

Autoritățile germane în colaborare cu cele din România au arestat patru persoane suspectate că au folosit camioane pentru a transporta ilegal peste 870 de...
00:00:35

VIDEO: Barajul Nova Kakhovka a fost distrus, iar Khersonul s-a „scufundat”

O înregistrare video realizată cu o dronă a arătat miercuri (7 iunie) inundații în Kherson, în Ucraina, și case scufundate în apă după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă