22.2 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaLloyd Austin: Aproximativ 20 de țări oferă un nou ajutor de securitate...

Lloyd Austin: Aproximativ 20 de țări oferă un nou ajutor de securitate Ucrainei

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că aproximativ 20 de țări au anunțat noi pachete de ajutor constând în asistență în materie de securitate Ucrainei în timpul unei întâlniri virtuale cu aliații, sesiune de luni, care a avut ca scop coordonarea ajutorului armat pentru Kiev.

Țările care au anunțat noi pachete sunt Italia, Danemarca, Grecia, Norvegia și Polonia, a declarat Austin reporterilor în urma unei întâlniri a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei.

Austin spune că în jur de 20 de țări vor da ajutor Ucrainei, printre care lansatoare de tip harpon și rachete de apărare

Danemarca va furniza un lansator pentru rachetele de tip harpon și rachete pentru a apăra coasta Ucrainei, a spus Austin, conform Reuters.

Ofițerul superior al armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat în aceeași conferință de presă că SUA sunt încă „la distanță” de orice reintroducere a forțelor americane în Ucraina.

NATO este pregătită să continue ani la rând furnizarea de ajutor militar Ucrainei în războiul acesteia din urmă cu Rusia, inclusiv prin facilitarea transferului de arme de producţie sovietică pentru armata ucraineană, dar şi a unor arme moderne occidentale, a declarat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

”Trebuie să fim pregătiţi pe termen lung”, pentru că ”există absolut posibilitatea ca acest război să se prelungească luni sau ani”, a spus Stoltenberg la o reuniune a tinerilor la Bruxelles.

”Aliaţii NATO se pregătesc să ofere sprijin pe o perioadă lungă de timp şi de asemenea să ajute Ucraina să facă trecerea de la echipamentele militare vechi din epoca sovietică la arme şi sisteme mai moderne conform standardelor NATO, care vor necesita mai multă instruire”, a explicat secretarul general, potrivit agerpres.ro.

Dacă la începutul invaziei ruse ajutorul militar oferit ucrainenilor s-a axat pe armament uşor şi pe rachetele antitanc şi antiaeriene portabile, în contextul noii faze a războiului în care Rusia se concentrează pe partea de est a Ucrainei armata acesteia are tot mai mult nevoie şi de arme grele. Majoritatea armelor de acest fel transferate Kievului de statele NATO au fost echipamente de concepţie sovietică preluate din stocurilor armatelor est-europene, dar recent mai multe membre ale NATO, în primul rând SUA, au început să ofere Ucrainei şi obuziere, precum şi alte categorii de armament greu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

E bine să bei apă alcalină? Când e bună și când devine periculoasă

Se vorbeste tot mai des despre utilizarea apei alcaline in dieta obisnuita, intrucat incetineste procesul de imbatranire si previne boli cronice. E important...

Alexandru Rafila, declarație halucinantă despre Fentanil, după înmulțirea cazurilor legate de drogul mortal

 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că România și Europa nu ar fi amenințate de cel mai periculos drog în acest moment - Fentanil....

Fostul jurnalist Rise Project care a condus drogat, trimis în sfârșit în judecată, după o tărăgănare de peste 4 ani

Judecătoria Sectorului 4 a publicat, pe pagina oficială a Ministerului Justiției, decizia luată în cazul lui Mihai Zaharia Munteanu„Solutia pe scurt: În baza...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies