24 C
București
duminică, 2 octombrie 2022
AcasăInternaționalJoe Biden sosește în Israel chiar la începutul discuțiilor din Orientul Mijlociu

Joe Biden sosește în Israel chiar la începutul discuțiilor din Orientul Mijlociu

Președintele american Joe Biden a sosit miercuri (13 iulie) în Israel, venind ca la un vechi prieten, în prima etapă a unei călătorii cu mize mari, dominată de eforturile de a-l apropia de Arabia Saudită și de a convinge aliații Washingtonului din Golf să pompeze și mai mult petrol.

Ajuns cu Air Force One pe aeroportul Ben Gurion, pe al cărui asfalt a pășit pentru prima dată în 1973 ca senator, Biden s-a salutat cu pumnii cu prim-ministrul israelian Yair Lapid și, într-un discurs, a descris legătura Statelor Unite cu țara ca fiind „mai profundă și mai puternică, din punctul meu de vedere, decât a fost vreodată”.

Biden a subliniat „angajamentul de neclintit” al Statelor Unite față de securitatea Israelului, în timp ce și-a reafirmat sprijinul pentru o soluție cu două state, pe care a descris-o drept „cea mai bună speranță pentru Israel și palestinieni”.

Joe Biden este în Israel pentru cea de a zecea vizită a lui într-un moment extrem de tensionat și plin de semnificații

Este cea de-a zecea vizită a lui Biden în Israel, pusă cu tact chiar în preajma dezacordurilor cu Washingtonul privind diplomația nucleară iraniană și negocierile îndelungate pentru stabilirea unui stat palestinian.

„Relația ta cu Israelul a fost întotdeauna personală”, a spus Lapid într-un discurs, numindu-l pe Biden „un mare sionist și unul dintre cei mai buni prieteni pe care i-a cunoscut Israelul vreodată”.

Biden va petrece două zile la Ierusalim pentru discuții cu liderii israelieni înainte de a se întâlni vineri cu președintele palestinian Mahmoud Abbas în Cisiordania ocupată.

După aceea, va lua un zbor direct din Israel către Jeddah, Arabia Saudită – o premieră pentru un președinte american – vineri (15 iulie) pentru discuții cu oficialii saudiți și pentru a participa la un summit al aliaților din Golf.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Anchetă la Focșani: Un militar de 22 ani a fost împușcat în cap

Un militar din cadrul unei unități a Brigăzii 8 ROT Focșani a fost găsit împușcat în cap. Ancheta a fost preluată de procurorii militari pentru...

Peste 4,6 milioane de pensionari au, în medie, o pensie de 1.777 lei

România avea, la sfârșitul lunii septembrie, 4,6 milioane de pensionari, iar media lunară a veniturilor acestora era de 1.777 de lei, potrivit datelor publicate...

Majoritatea tinerilor care vor să meargă la facultate plănuiesc să muncească în paralel

Mai bine de 34% dintre respondenți spun că familiile nu-i vor putea susține financiar la facultate. Tot legat de situația materială, aproape 78% dintre adolescenți sunt îngrijorați...
Ultima oră
Pe aceeași temă