12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăVideoIrakul a lanasat un proiect de tranzit ce își propune într-o zi...

Irakul a lanasat un proiect de tranzit ce își propune într-o zi să rivalizeze cu Suezul

Irakul a lansat sâmbătă un proiect de tranzit de 17 miliarde de dolari pentru a lega un port major de mărfuri de pe coasta sa de sud, pe calea ferată și rutieră, de granița cu Turcia, chiar să rivalizeze cu Suezul, într-o mișcare menită să transforme economia țării după decenii de război și criză.

Irakul a lansat un proiect de 17 miliarde de dolari pentru a lega un port important de pe coasta sa de sud, bogată în petrol, de granița cu Turcia, pe calea ferată și rutieră, potrivit Reuters.

Bagdadul speră că proiectul Drumul de Dezvoltare va transforma economia Irakului – și rețeaua de transport îmbătrânită – după decenii de război și criză.

Se are în vedere scurtarea timpului de călătorie între Asia și Europa, în încercarea de a rivaliza cu Canalul Suez.

Irakul va lansa un proiect de tranzit ce își propune să rivalizeze cu Suezul, după ce va lega un port de pe coasta de sud cu Turcia

Proiectul de conectare a portului Grand Faw, care este încă în construcție, a fost anunțat sâmbătă (27 mai) în cadrul unei conferințe ce caută să atragă organizația de Investiții Arabe.

Prim-ministrul irakian Mohammed Shia al-Sudani a declarat supărat că proiectul Drumul de Dezvoltare urmărește realizarea unei economii durabile fără comerțul cu petrol.

Guvernul irakian prevede în proiect trenuri de mare viteză care vor transporta mărfuri și pasageri, vor face legături cu centrele locale ale industriei, dar și o componentă energetică care ar putea include conducte de petrol și gaze.

Oficialii spun că Drumul de Dezvoltare se bazează pe ceva nou: o perioadă de relativă stabilitate, de la sfârșitul anului trecut, care speră să poată fi menținută.

Polonia s-a înțeles cu Ucraina privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene

Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina asupra reluării tranzitului cerealelor ucrainene, transporturile urmând să fie sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS, a anunţat ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, transmite Reuters.

“Am reuşit să creăm mecanisme care vor asigura că nici măcar o tonă de cereale (ucrainene) nu va rămâne în Polonia”, a asigurat oficialul polonez, precizând că tranzitul cerealelor şi al celorlalte produse alimentare ucrainene va fi reluat începând de vineri.

Interdicţia asupra importurilor de cereale şi alte produse alimentare ucrainene în Polonia rămâne însă în vigoare, a precizat un alt ministru polonez, Waldemar Buda, titular al portofoliului Dezvoltării.

În acest timp, prim-viceprim-ministrul ucrainean Iulia Sviridenko a asigurat că exportatorii ucraineni vor respecta acordul convenit cu Polonia asupra tranzitului cerealelor ucrainene. Vorbind la o conferinţă de presă comună la Varşovia cu oficialii polonezi, ea a mai spus că guvernul de la Kiev înţelege preocupările agricultorilor şi doreşte rezolvarea problemei.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate, transmite economedia.ro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 768. Ministrul de Externe al Ungariei susține că UE, NATO și “stânga” din SUA pot genera un război mondial, prin...

Ministrul de Externe al Ungariei susține că liderii UE și ai NATO, precum și politicienii de stânga din SUA, aduc riscul unui nou război...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă