2.7 C
București
sâmbătă, 3 decembrie 2022
AcasăVideoInspectorii ONU se îndreaptă spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina

Inspectorii ONU se îndreaptă spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina

Inspectorii nucleari ai ONU au pornit miercuri spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, după ce mai multe săptămâni de bombardamente din apropiere au stârnit temeri privind un dezastru provocat de radiații în stilul Fukushima, tensiunile crescând între Kiev și Moscova în urma vizitei.

Un reporter Reuters care călătorește într-un convoi cu echipa de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) din Kiev, capitala Ucrainei, a spus că este probabil ca inspectorii să plece peste noapte în orașul din apropiere de Zaporojie, înainte de a vizita uzina, care se află în teritoriul controlat de Rusia, joi, potrivit Reuters.

Oficialii ruși instalați în zonă au sugerat că vizita ar putea dura doar o zi, în timp ce oficialii AIEA și ucrainenii au sugerat că va dura mai mult.

Rusia a capturat centrala, cea mai mare din Europa, la începutul lunii martie. De câteva săptămâni, Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că pun în pericol siguranța uzinei cu lovituri de artilerie sau drone.

Secretarul general Guterres a cerut ca inspectorii internaționali ai ONU să aibă acces la centrala nucleară Zaporojie

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară Zaporizhzhia, după ce Ucraina și Rusia au făcut schimb de acuzații și s-au acuzat reciproc în legătură cu bombardarea celei mai mari centrale atomice din Europa în weekend.

Guterres a calificat atacul drept haotic:

„Orice atac asupra unei centrale nucleare este considerat sinucigaș și sper că aceste atacuri vor înceta și, în același timp, sper că AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) va putea avea acces la centrală și își va putea exercita competențele mandatului său.”

De asemenea, Guterres a făcut apel la comunitatea internațională să se angajeze să nu folosească arsenalele nucleare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă