27 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeȘtirile zileiFinlanda se va alătura NATO de marți, dar Suedia încă așteaptă

Finlanda se va alătura NATO de marți, dar Suedia încă așteaptă

Finlanda se va alătura NATO marți, marcând finalizarea unei călătorii rapide în alianța militară pentru națiunea nordică după invazia Rusiei în Ucraina, au spus oficialii.

Finlanda va deveni oficial cel de-al 31-lea stat membru al NATO marți (4 aprilie), marcând finalizarea unei călătorii rapide în alianța militară, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Țara nordică are o graniță de 810 mile cu Rusia, ceea ce înseamnă că lungimea frontierei NATO cu Rusia se va dubla aproximativ.

Finlanda solicitase să adere la NATO alături de vecinul său Suedia, pe măsură ce ofensiva Rusiei în Ucraina se intensifica.

Finlanda se va alătura NATO de marți, după ce și Turcia a votat pentru acest lucru săptămâna tredută

Ultimul obstacol în calea aderării a fost înlăturat săptămâna trecută, când parlamentul Turciei a votat pentru ratificarea cererii depuse de Helsinki, chiar dacă a menținut oferta Suediei în așteptare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat această mișcare drept „istorică” la o conferință de presă la Bruxelles.

„ Nu ar trebui să lăsăm impresia că Suedia este lăsată singură. Nu, Suedia este foarte mult în interiorul NATO, integrată în structuri militare, civile. Aliații (NATO) sunt gata să acționeze și este de neconceput că vor exista amenințări sau atacuri militare împotriva Suediei fără ca NATO să reacționeze și cu atât mai mult cu Finlanda ca membru cu drepturi depline”.

Turcia și Ungaria continuă să blocheze aderarea Suediei.

Ca răspuns la vestea aderării Finlandei, Moscova a promis să-și consolideze forțele în regiunile de graniță.

Finlanda va adera marţi la NATO, anunţă Jens Stoltenberg

Finlanda va deveni marţi membră cu drepturi depline a NATO, un pas care va face ţara nordică mai sigură şi alianţa mai puternică, a anunţat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„Vom ridica pentru prima dată steagul finlandez aici, la sediul NATO. Va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică şi pentru NATO în ansamblul său”, a declarat el reporterilor la Bruxelles, notează news.ro.

În ceea ce priveşte Suedia – care a depus cererea de aderare la NATO în acelaşi timp cu Finlanda, în mai anul trecut, dar a cărei candidatură este în continuare blocată de Turcia – Stoltenberg a declarat că va continua să lucreze la finalizarea procesului de aderare şi a acestei ţări. Însă, ca urmare a aderării F

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Veronika Kudermetova a câștigat turneul WTA 500 de la Tokyo

Tenismena rusă Veronika Kudermetova a câştigat turneul WTA 500 de la Tokyo, după ce a învins-o în finală pe americanca Jessica Pegula, în două...

UE va impune o taxă pentru emisiile de CO2 pentru mai multe tipuri de produse, precum oțel sau ciment

Uniunea Europeană a lansat duminică prima fază a primului sistem din lume ce impune tarife la emisiile de CO2 pentru oţel, ciment şi alte...

Veronika Kudermetova a câștigat turneul WTA 500 de la Tokyo

Tenismena rusă Veronika Kudermetova a câştigat turneul WTA 500 de la Tokyo, după ce a învins-o în finală pe americanca Jessica Pegula, în două...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies