9.1 C
București
marți, 28 martie 2023
AcasăȘtirile zileiExpații germani din China primesc primele vaccinuri străine

Expații germani din China primesc primele vaccinuri străine

Rezidenții germani care locuiesc în China au început să primească primele vaccinuri străine, respectiv vaccinul BioNTech COVID-19 joi (5 ianuarie), prima lansare de acest fel a unui vaccin străin împotriva coronavirusului într-o țară care nu a aprobat altfel utilizarea vaccinurilor non-locale, chiar dacă infecțiile cresc, potrivit Reuters.

Conform unui acord încheiat în timpul unei vizite la Beijing a cancelarului Olaf Scholz în noiembrie, germanii cu vârsta de 12 ani și mai mult pot primi prima doză sau un rapel de vaccin BioNTech la un spital internațional desemnat din Beijing, Shanghai, Shenyang, Guangzhou sau Chengdu.

Rezidenții germani din China primesc primele vaccinuri străine, deși până acum aici s-a evitat folosirea de doze non-locale

Peste 8.000 de doze de vaccin BioNTech, care a fost dezvoltat cu Pfizer și este distribuit sub marca COMIRNATY, au fost expediate în China și peste 1.500 de persoane și-au arătat interesul pentru ele, a declarat marți Ministerul de Externe al Germaniei.

Aproximativ 14.000 de cetățeni germani locuiesc în China, potrivit ambasadei.

Până acum, China a insistat să folosească numai vaccinuri produse pe plan intern, evitând vaccinurile fabricate în Occident care utilizează tehnologia ARNm mai nouă.

China dă ajutor un miliard de doze de vaccinuri țărilor din Africa

Preşedintele Xi Jinping a declarat că țara sa, China, va oferi ajutor încă un miliard de doze de vaccinuri COVID-19 ţărilor din Africa şi va încuraja companiile chineze să investească nu mai puţin de 10 miliarde de dolari în statele africane, în următorii trei ani.

Promisiunea de a oferi doze suplimentare de vaccin, pe lângă cele aproape 200 de milioane pe care China le-a furnizat deja continentului african, vine în contextul în care se intensifică îngrijorările legate de răspândirea unei noi variante a coronavirusului, cunoscută sub numele de Omicron, care a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud.

Liderul chinez a declarat că ţara sa va dona direct 600 de milioane de doze. Alte 400 de milioane de doze ar urma să provină din alte surse, cum ar fi investiţii în unităţi de producţie. Promisiunea lui Xi Jinping vine în cadrul forumului dintre China şi statele africane, desfăşurat în oraşul Diamniadio, în apropiere de capitala de la malul mării a Senegalului, Dakar.

China va oferi ajutor în vaccinuri pentru țările din Africa ca efort împotriva Covid-19
„Trebuie să continuăm să luptăm împreună împotriva COVID”, a declarat Xi Jinping la summit-ul de luni. „Trebuie să acordăm prioritate protecţiei populaţiei noastre şi să reducem decalajul de vaccinare”, potrivit stiri-covid.eu.

Ratele de vaccinare în Africa sunt scăzute în comparaţie cu restul lumii, multe state fiind la mila donaţiilor străine din cauza lipsei de facilităţi de producţie locale şi a costurilor prohibitive ale achiziţiilor în masă. De asemenea, de la începutul pandemiei, Beijingul a donat milioane de doze de vaccin Sinopharm, produs în ţara sa, ţărilor africane sărace. Cu toate acestea, criticii acuză că generozitatea Chinei face parte dintr-o ofensivă diplomatică.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Avem nevoie de un Partid al Fermierilor Români

În vreme ce proletariatul digital mărșăluiește ca Lelea Nebuna pe rețelele de socializare cu #slavăucraina-n gură, fermierii români au ajuns bătaia de joc a...

Ciolacu: „România va apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”

Aflat într-o vizită prilejuită de aniversarea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României, Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că România va apăra suveranitatea şi...

Patru polițiști din Brașov au fost reținuți pentru corupție

Patru polițiști din Brașov și alți trei cetățeni, din afara Ministerului Afacerilor Interne, au fost reținuți pentru corupție, într-o anchetă privind permisele de conducere...
Ultima oră
Pe aceeași temă