27 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeȘtirile zileiCum se vede dezastrul de la Cernobîl după 37 de ani de...

Cum se vede dezastrul de la Cernobîl după 37 de ani de la producerea lui

Dezastrul de la Cernobîl a avut loc acum 37 de ani, iar consecințele lui încă se mai răsfrâng asupra oamenilor și acum.

Lucrătorii centralei nucleare de la Cernobîl, precum și oficiali guvernamentali i-au onorat pe lucrătorii căzuți, deoarece Ucraina a marcat miercuri (26 aprilie) cea de-a 37-a aniversare a dezastrului nuclear de la Cernobîl.

Ministrul Ecologiei din Ucraina, Ruslan Strilets, s-a numărat printre cei care au vizitat centrala și au depus flori la monumentul muncitorilor care au murit imediat după.

O explozie la uzina de acolo, unde era atunci Ucraina sovietică, a trimis material radioactiv în toată Europa. Aproximativ 30 de lucrători ai uzinei și pompieri au murit imediat după explozie și mult mai mulți oameni au murit mai târziu din cauza bolilor legate de radiații.

Cernobîl 35 ani. E pregătită România pentru așa ceva?

Atunci, statul ucrainean se afla sub jurisdicția directă a autorităților centrale ale Uniunii Sovietice. O explozie și un incendiu au eliberat cantități mari de particule radioactive în atmosferă care, din cauza factorilor de mediu favorizanți, s-au răspândit în mare parte din vestul URSS și Europa.

Accidentul a fost rezultatul unui test de siguranță inutil. Lucrătorii de la Reactorul nr. 4 au oprit sistemul de răcire de urgență pentru a afla dacă ar exista suficientă energie electrică pentru a răci miezul nuclear al reactorului dacă acesta își pierde puterea. Ca urmare a mai multor factori, inclusiv o defecțiune de proiectare a reactorului, a existat o creștere a puterii. O explozie cauzată de presiunea foarte mare a aburului care a străpuns acoperișul reactorului de 500 de tone, au aruncat aproape nouă tone de deșeuri radioactive în aer.

În primele ore după accident, Kremlinul a primit informații false, așa cum se făcea în acea vreme. S-a vorbit despre un accident și un incendiu, dar nu s-a spus nimic despre exploziile ce au avut loc. Nivelurile radioactive din Pripyat au fost de 60 de mii de ori mai mari decât în mod normal. Tehnicienii au crezut că de vină este echipamentul lor de măsurare care nu funcționează corect.

Odată cunoscută gravitatea situației, împrejurimile au fost evacuate și puse sub control militar. Tot atunci a fost stabilită Zona de excludere a Cernobîlului. Peste 600 de persoane au fost contaminate letal încercând să stingă focul radioactiv. Abia în 1991 s-a dezvăluit că a existat pericolul grav al unei a doua explozii. Dacă ar fi avut loc, ar fi șters jumătate din Europa și ar fi făcut-o nelocuibilă timp de aproximativ 500 de mii de ani.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:02:00

VIDEO: Fostul premier pro-rus Fico câștigă alegerile în Slovacia

Robert Fico din Slovacia, care a câștigat alegerile după ce s-a angajat să pună capăt ajutorului militar acordat Ucrainei, e favorit pentru a începe...

Coliziune între trei autoturisme la Milişăuţi. Cinci persoane au fost rănite

Un grav accident de circulație a avut loc în această după-amiază pe raza localităţii sucevene Milişăuţi, cinci persoane fiind rănite în urma coliziunii dintre...

Cupa Mondială de Rugby. Scoția a zdrobit România cu 84 – 0

Scoția, una dintre cele mai bune echipe de rugby din lume, a învins România cu 84 - 0. Meciul s-a jucat în Grupa B a...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies