Telescopul spatial James Webb al NASA a surprins o imagine uimitoare a Stalpilor Creatiei, o formatiune de stele in formare, aflate in nebuloasa Eagle, la 6.500 de ani-lumina de Pamant, informeaza Sky News.
Formatiunea a a fost fotografiata prima oara in 1995 de telescopul spatial Hubble.
Cea mai recenta imagine arata pilonii de gaz si praf extrem de detaliat. Acestia arata ca niste formatiuni stancoase maiestuoase dintr-un film science-fiction, potrivit aktual24.ro.
Telescopul James Webb a realizat o imagine a Stâlpilor Creației, după prelucrare urmând a se identifica cantitatea de gaz și praf
Potrivit NASA, calitatea imbunatatita a fotografiei le va permite astronomilor sa identifice mai multe stele si sa calculeze mai precis cantitatea de gaz si praf.
Globurile stralucitoare din fotografie sunt de fapt stelele nou formate, care se estimeaza ca au doar cateva sute de mii de ani.
NASA arată primele imagini color obținute cu telescopul Webb
NASA a arătat marți (12 iulie) mai multe imagini din prezentarea sa inițială de la telescopul spațial James Webb, cel mai mare și mai puternic observator orbital lansat vreodată.
Prezentarea de marți a inclus imagini cu noi stele și nebuloase despre care se crede că s-au format, bule colorate care arată urma unei stele pe moarte și măsurători care dezvăluie prezența vaporilor de apă în atmosfera unei exoplanete care orbitează în jurul unei stele dintr-un alt sistem solar, potrivit Reuters.
Primul lot de imagini pline de culoare, de înaltă rezoluție, pentru care a durat săptămâni pentru ca să fie redat din datele brute ale telescopului, a fost selectat de NASA pentru a oferi imagini timpurii convingătoare din domeniile majore de cercetare ale lui Webb și o previzualizare a misiunilor științifice viitoare.
NASA a prezentat primele imagini de la telescopul Webb, ce folosește tehnologia infraroșu și a costat 9 miliarde de dolari
Telescopul în infraroșu de 9 miliarde de dolari, construit pentru NASA de gigantul aerospațial Northrop Grumman, este de așteptat să revoluționeze astronomia, permițând oamenilor de știință să privească mai departe decât până acum și cu mai multă claritate în cosmos, până la zorii universului cunoscut.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!