22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTehnologieCum menține Europol spațiul online în siguranță?

Cum menține Europol spațiul online în siguranță?

Terorismul este o amenințare constantă pentru societățile din întreaga lume, iar spațiul online este tot mai atacat în ultimii ani. Grupurile jihadiste, în special, au demonstrat o înțelegere sofisticată a modului în care funcționează rețelele sociale, arată un comunicat Europol.

Ca răspuns la aceasta, în 2015, Consiliul Justiție și Afaceri Interne a mandatat Europol să creeze Unitatea de referință pe internet a UE (EU IRU), ca parte a Forumului UE pe internet mai larg. Scopul acestuia este de a reduce impactul conținutului de pe internet care promovează terorismul sau extremismul violent.

În ultimii ani, comunitatea internațională s-a confruntat cu un teritoriu în mare măsură neexplorat când vine vorba de conținut extremist online. În următoarele luni, statele membre vor fi în măsură să solicite eliminarea conținutului de la Furnizorii de servicii online prin intermediul unei platforme numite PERCI.

Europol urmărește să elimine conținutul extremist din spațiul online

Această platformă este o soluție tehnică construită de Europol și gestionată de IRU UE pentru a facilita implementarea noului regulament. Înainte de aceasta, procesul de eliminare a conținutului terorist online era în întregime voluntar din partea companiilor de tehnologie.

„Acesta este un moment istoric, deoarece atinge aspectele fundamentale ale drepturilor și libertăților omului. Pe de o parte, trebuie să fim siguri, ca europeni, că nu vom afecta aceste drepturi și că nu vom securiza zona; dar în același timp trebuie să luăm măsuri reale pentru a controla abuzul internetului de către actori rău intenționați.”, spune un specialist de la IRU UE.

Companiile de tehnologie au luat măsuri

Marea majoritate a companiilor de tehnologie au luat măsuri semnificative pentru a-și proteja platformele împotriva abuzului terorist. Cu toate acestea, mediul online rămâne un spațiu atractiv pentru rețelele criminale teroriste care continuă să vizeze serviciile oferite de companiile de tehnologie în scopuri de recrutare, strângere de fonduri și propagandă.

EU IRU este format din patru echipe separate și angajează un număr de specialiști cu o varietate de abilități, inclusiv expertiză operațională, lingvistică, tehnică și de cercetare. Specialiștii care lucrează cu limba arabă, de exemplu, sunt angajați nu numai pentru aceste capacități, ci și pentru înțelegerea lor acută a modului în care funcționează procesul de radicalizare la extremismul violent.

Limbajul, un element important

„Limba este foarte importantă în fenomenul jihadismului”, explică un specialist în acest domeniu, „dar trebuie și să înțelegeți profund modul în care rețelele jihadiste abuzează de mediul online pentru a recruta și radicaliza oameni”.

Domeniul de aplicare al UE IRU nu se limitează doar la conținutul jihadist. De la atacul de la Christchurch, Noua Zeelandă din 2019, a existat o creștere a conținutului online de extremistă de dreapta.

UE IRU a luat recent măsuri pentru a aborda conținutul non-jihadist și a adus experți pentru a construi această capacitate în cadrul Centrului European de Luptă împotriva Terorismului de la Europol.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

VIDEO. FRF a lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Piesa se numește „Visăm împreună”

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat astăzi, în colaborare cu PRO TV, postul care va transmite EURO 2024, piesa „Visăm Împreună”, care va...
Ultima oră
Pe aceeași temă