10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechZgonea și incompatibilii, protejați de deputații PSD

Zgonea și incompatibilii, protejați de deputații PSD

Președintele Camerei Deputaților va putea fi schimbat doar la propunerea grupului parlamentar din care face parte, și nu la propunerea majorității. În cazul incompatibililor, deputații PSD au păstrat o serie de prevederi controversate.

PSD are o majoritate largă la Camera Deputaților, dar își pregătește terenul pentru o eventuală schimbare de situație, încercând să securizeze fotoliul președintelui Valeriu Zgonea. Pentru a-și atinge acest obiectiv, social-democrații au reluat inițiativa schimbării regulamentului Camerei Deputaților. Potrivit modificărilor votate de comisia de resort, președintele Camerei inferioare va putea fi schimbat din funcție doar la propunerea scrisă a liderului grupului parlamentar din care face parte. Cu alte cuvinte, actualul președintele al Camerei, Valeriu Zgonea (PSD) va putea fi înlocuit din funcție doar la propunerea scrisă a liderului grupului PSD, Marian Neacșu. Această regulă va fi valabilă și în cazul în care PNL va reuși să schimbe majoritatea parlamentară.

Citește și: Unul din zece parlamentari este în afara legii

Inițiativa PSD a fost criticată de liberali. „Ei sunt oarecum pregătiți sufletește pentru situația schimbării majorității parlamentare și încearcă să și-l fixeze pe Zgonea și în condițiile în care va exista o majoritate parlamentară care va dori schimbarea lui Zgonea”, a afirmat liderul grupului PNL, Ludovic Orban. Regulamentul în vigoare permite demiterea președintelui Camerei la schimbarea majorității și pe baza acestuia USL a înlocuit-o, în 2012, pe Roberta Anastase cu Valeriu Zgonea. La vremea respectivă, Curtea Constituţională (CCR) a validat hotărârea Camerei pe motiv că, referindu-se la o persoană, nu a afectat principii și valori constituționale. Acum, însă, PSD invocă o decizie mai veche a CCR, din 2005, când magistrații au decis că președintele de atunci, Adrian Năstase, poate fi schimbat doar la propunerea grupului din care face parte.

Favorizarea incompatibililor

În regulament au fost introduse o serie de prevederi din statutul deputaților și senatorilor care îi vizează pe incompatibili. Potrivit acestei legi, un parlamentar are la dispoziție 15 zile pentru a notifica Biroului Permanent și alte 30 de zile pentru a alege între mandatul de deputat și funcția incompatibilă. Dacă deputatul în cauză nu își exprimă nici o opțiune, Biroul permanent sesizează Comisia juridică în vederea întocmirii unui raport, în termen de 15 zile. Comisia solicită punctul de vedere al Agenției Naționale de Integritate (ANI), care va răspunde solicitării în cel mult cinci zile. Raportul comisiei se înaintează Biroului Permanent, care va supune în prima ședință a plenului un proiect de hotărâre de constatare a stării de incompatibilitate și de încetare a mandatului. Or, existența unui proiect de hotărâre presupune un vot în plen, care poate fi și negativ. Practic, deputații au decis, fără a lua în calcul varianta unor modificări, să mențină o prevedere care a provocat controverse – și anume dreptul Camerei de a vota în cazurile de incompatibilitate. Sigur, în acest caz există o acoperire legală: statutul este o lege, care din punct de vedere juridic are greutate mai mare, comparativ cu regulamentul Camerei. În alte cazuri, însă, parlamentarii nu au respectat astfel de criterii – de exemplu, în cazul Șova Constituția a fost ignorată în favoarea regulamentului Senatului și statutului deputaților și senatorilor.

Modificarea regulamentului Camerei Deputaților a fost pe ordinea de zi și acum o lună de zile și a generat numeroase controverse. La vremea respectivă, în proiectul de Regulament social-democrații au introdus o prevedere potrivit căreia cererile de urmărire penală venite de la DNA trebuiau să conţină toate „motivele concrete şi temeinice”, modificare pe care Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională în 2013, pe motiv că Parlamentul încalcă atribuțiile instanțelor. După izbucnirea scandalului, proiectul de regulament a fost respins de plenul Camerei Deputaților iar social-democrații au renunțat la acest articol.

Social-demo­craţii sunt la a doua tentativă de modificare a regula­mentului Camerei Deputaților.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă