Noi toți, oamenii, facem greșeli, iar atunci experimentăm momente stânjenitoare, destabilizatoare, neplăcute create de eșec. Succesul ține de un plan de rezervă, pe care trebuie mereu să-l avem. Ani la rând, românii au simțit cum au eșuat pentru că au greșit, iar sentimentul eșecului doare, și în plus, mai rău decât atât este faptul că poate crea senzația că este un lucru rigid, neplăcut, care nu se va schimba. Dar nu este așa! În orice activitate este posibil să apară și greșeli și eșecuri, iar uneori acestea sunt aproape imposibil de preîntâmpinat.
Oamenii care caută perfecțiunea în ceea ce fac, au parte mereu de așa ceva. De ce? Pentru că perfecțiunea este imposibil de atins. Deci, ei ajung să creadă că totul este măsluit, că tot ce produc e sortit eșecului. În astfel de cazuri ei nu trebuie să renunțe, să facă mișcări greșite, să se simtă pierduți. Ei trebuie să continue în activitatea lor, dar să nu încerce din nou același lucru, trebuie să schimbe ceva, să analizeze, să evalueze și să experimenteze ceva nou.
Românii trăiesc într-o lume plină de probleme stringente, din care cele mai dramatice sunt sărăcia, schimbările climatice și nu mai spun de terorismul care și-a făcut prezența în locuri unde te aștepți mai puțin. Ideal ar fi să le rezolvăm folosindu-ne creierul și nu prin forță, pentru că nu trebuie să ne comportăm ca animalele.
Viața românilor este incredibil de ocupată și stresantă. Chiar și atunci când spun că sunt în timpul liber și se relaxează, românii sunt asaltați de reclame, de e-mailuri de la site-uri necunoscute, de actualizări de status, de mesaje-text, de fel de fel de link-uri, etc. Ne simțim deja amenințați de tehnologie, avem impresia că trăim într-o lume conectată non-stop, stresantă, solicitantă, necruțătoare.
Computerele, rețelele cibernetice pătrund tot mai agresiv în viețile noastre pe zi ce trece, și cel mai rău este faptul că preiau controlul asupra lor. Dormim cu telefonul lângă cap, navigăm pe Internet ore în șir, nu mai reușim să ne mai odihnim cum trebuie, suntem mereu stresați și obosiți.
Tehnologia pare că ne sufocă, puterea mediului ei este evidentă, ne face să ne simțim învăluiți și prinși în teroarea eficienței. Totul devine mai modern, mai performant, într-o manieră în care ajungem să resimțim o presiune care ne apasă în existența noastră cotidiană și care vine din partea unui sistem integrator.
Vă dau un mic exemplu, al buletinelor electronice care au strârnit controverse – unii români sunt pentru schimbarea lor, alții nu. Cert este că românii au o relație ambivalentă cu tehnologia. De anul viitor este posibil ca autoritățile să emită o nouă variantă de buletin. Românii trebui să știe care sunt actele necesare pentru buletin / cartea de identitate pentru a putea să obțină acest act nou, atunci când el expiră. Buletinul electronic va avea dimensiunea unui card bancar și va conține informații în plus, comparativ cu actualul act. Se va adăuga semnătura titularului, data nașterii și amprentele de la două degete. Ultima informație va fi opțională. Tot pe fața buletinului va fi și fotografia digitală. Buletinul electronic va avea și pe verso informații importante: data emiterii, adresa de domiciliu, locul nașterii, cipul și codul pesonalizat al acestui act.
Românii vor putea folosi buletinul electronic la spitale, bănci, inspectorate școlare, Direcțiile de taxe și impozite, etc. Autoritățile au spus că se va emite și o variantă de buletin fără date biometrice și care nu va avea acel cip, dar va fi un buletin asemănător ca aspect cu cel electronic. Valabilitatea buletinului electronic va fi de 10 ani.
Unii români au găsit o portiță de a obține satisfacție în această eră digitală. Datorită creativității pe care o au toți, românii pot descoperi activitățile care le stârnesc imaginația, care îi fac să-și exploateze creativitatea. Avem multe de învățat de la cei care au reușit acest lucru și care, deși au și ei multe metehne și îndoieli, se simt împliniți. Ei își însuflețesc creativitatea și o folosesc ca pe o unealtă productivă. Probabil că marea majoritate va reuși să-și folosească gândirea creativă pe măsură ce vor reacționa la efectele revoluției digitale.
Datorită Internetului, tehnologiei, viața românilor este din ce în ce mai stresantă, mai frenetică zi de zi.