18.3 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Un vaccin contra COVID-19 s-ar putea obține din plantele de tutun

Potrivit estimărilor companiei BAT, s-ar putea reuși să se producă între 1 și 3 milioane de doze de vaccin pe săptămână.

Vaccinul aflat acum în faza de dezvoltare folosește o tehnologie de creștere rapidă a plantei de tutun, cu câteva avantaje față de tehnologia convențională de producere a unui vaccin. Astfel, noua tehnologie este potențial mai sigură, dat fiind faptul că plantele de tutun nu pot găzdui patogeni care conduc la boli umane. Elementele vaccinului se acumulează în plantele de tutun mult mai rapid – doar șase săptămâni în plantele de tutun, față de câteva luni atunci când sunt folosite metodele convenționale.

Formula vaccinului dezvoltat de KBP (Kentucky Bioprocessing – subsidiara de biotehnologie a BAT) rămâne stabilă la temperatura camerei, spre deosebire de vaccinurile convenționale, care au adesea nevoie de refrigerare. În plus, viitorul vaccin are potențialul de a oferi un răspuns imun eficient într-o singură doză.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă