14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechUn soare artificial va lumina în acest an cerul Chinei

Un soare artificial va lumina în acest an cerul Chinei

Noul reactor, un „soare artificial” proiectat să reproducă procesul prin care Soarele creează energie, tocmai a atins o temperatură-record: 100 de milioane de grade Celsius. Construit  la Academia de Ştiinţe din China, situată în oraşul Hefei, capitala provinciei Anhui, dispozitivul pe bază de fuziune termonucleară, intitulat „Superconductor avansat experimental Tokamak“ (EAST) şi supranumit “soare artificial”, a generat o descărcare de plasmă cu o durată de 102 secunde la o temperatură interioară a electronilor mai mare de 50 de milioane de grade.

Început în luna noiembrie a anului trecut, experimentul reprezintă cea mai lungă durată în descărcarea plasmei înregistrată într-un dispozitiv de fuziune Tokamak, dintre cele existente la nivel global, scriu specialiştii, conform telegraph.co.uk. Sub supravegherea cercetătorilor chinezi de la Institutul de fizică a plasmei, procesul din mecanismul de fuziune EAST a oferit noi date în sensul realizării obiectivului ştiinţific de a descărca plasmă sub manipularea unui impuls cu durata de 1.000 de secunde, la o temperatură interioară a electronilor mai mare de 100 de milioane de grade, de 6 ori mai mult ca temperatura pe care o întâlnim în miezul Soarelui nostru (15 milioane de grade Celsius). Potrivit oamenilor de ştiinţă, în interiorul Soarelui, reacţiile de fuziune sunt incontrolabile şi distructive, similare cu explozia unei bombe atomice pe Terra.

Dispozitivul EAST serveşte tocmai la transformarea acestei energii într-o resursă stabilă, durabilă şi verificabilă. Prin reacţii de fuziune completă, izotopii hidrogenului extraşi dintr-un litru de apă de mare pot produce o cantitate de energie echivalentă a 300 de litri de benzină.

Testele de fuziune nucleară încearcă să reproducă procesul de generare a energiei în Soare și, pentru a atinge acest obiectiv, cercetătorii din China au înființat în 2006 reactorul de fuziune experimental Tokamak Experimental Superconductor (EAST). Acest tip de reactor folosește câmpul magnetic pentru a controla și încălzi plasma, astfel încât fuziunea nucleară care are loc în interior poate fi controlată. Deși temperatura atinsă de reactorul EAST pare uriașă, în realitate este minimum necesar pentru a se obține pe Pământ procesul de fuziune nucleară. În procesul de fuziune nucleară, doi atomi de hidrogen se vor combina împreună și vor produce un flux de energie curată. Această reacție chimică generează o cantitate uriașă de energie, producând lumină și căldură. Experții susțin că energia generată prin această metodă ar putea fi soluția pentru nevoile energetice, deoarece resursele naturale de energie neregenerabile se epuizează pe zi ce trece. Unul din oficialii de la China National Nuclear Corporation, Duan Xuru, a anunțat la sesiunea anuală din cadrul Chinese People’s Political Consultative Conference că inginerii vor termina construcția dispozitivului în 2019.   

 

Dacă acest reactor va deveni funcțional și va putea obține energie prin fuziune nucleară, ar fi un pas uriaș spre trecerea la o energie curată, care nu poluează și care ar fi practic nelimitată.

 

Luna artificială, din 2020

Cercetători de la Centrul Aerospaţial Chengdu şi Institutul de Cercetare pentru Sisteme şi Tehnologii Microelectronice au anunţat că au creat şi o Lună artificială. Satelitul ar urma să înlocuiască din anul 2020 iluminatul stradal dintr-un oraş din sudul Chinei. Potrivit BBC, lumina sa este de opt ori mai puternică decât cea reală. Pe Pământ, lumina ar părea asemănătoare celei de la amurg și va fi vizibilă pe o rază de 40 de kilometri.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă