Deputatul PSD Mircia Muntean a fost trimis în judecată, marţi, de Parchetul ÎCCJ, pentru că a condus beat, relatează Mediafax.
Muntean a fost implicat într-un accident rutier la Deva în 2014, iar mai apoi a fugit, încercând să se ascundă în tufişuri.
Poliţiştii din Deva au fost sesizaţi, în 30 octombrie 2014, cu privire la faptul că, în zona aflată în intersecţia semaforizată dintre strada Zarandului şi strada Mihai Viteazu, pe banda întâi de circulaţie a sensului de mers Sibiu – Arad, a avut loc un accident în care au fost implicate mai multe autoturisme, dintre care unul era condus de Mircia Muntean, fost primar al municipiului Deva, potrivit rechizitoriului PICCJ.
Din probele procurorilor a reieşit că Muntean, aflat în stare de ebrietate, a intrat în coliziune cu vehiculele aflate în staţionare la culoarea roşie a semaforului, venind din spatele acestora şi nereuşind să oprească în timp util maşina la volanul căruia se afla. Ulterior, deputatul PSD a fugit de la faţa locului.
Mircia Muntean a fost descoperit, după circa 20 de minute, încercând să escaladeze un gard împrejmuitor din apropiere şi dus la locul accidentului de către un poliţist.
Martorii au spus că la volanul autoturismului care a acroşat celelalte trei autovehicule s-ar fi aflat deputatul PSD Mircia Muntean, care ar fi fost băut, acesta fiind scos din maşină cu sânge pe faţă de către un alt şofer.
După ce a fugit, Muntean a rămas agăţat de un gard
La locul accidentului a ajuns un cameraman al unui post de televiziune, care l-a recunoscut pe fostul primar Mircia Muntean şi a început să îl filmeze.
„Deputatul PSD era plin de sânge pe faţă şi părea băut. A fost scos din maşină de ceilalţi şoferi. Când a observat că îl filmez, a început să mă lovescă pe mine şi camera. Un alt bărbat care era cu el m-a împins, iar el şi m-a lovit pe mine şi camera cu care filmam. Nu am renunţat. Atunci, paralmentarul a luat-o la fugă spre tufişuri şi a intrat în ele. A ajuns undeva pe un gard şi a rămas acolo atârnat fără să mai poată înainta. A fost scos de acolo de poliţişti locali”, spunea cameramenul Ioan Boldor.
De altfel, în imaginile surprinse de acesta se observă cum Mircia Muntean împinge camera şi apoi fuge în tufişuri. În imagini se mai poate vedea cum parlamentarul Mircia Muntean este scos din tufişuri de către poliţiştii locali, desculţ şi plin de sânge pe faţă.
Explicaţiile parlamentarului
Parlamentarul Mircia Muntean a declarat în faţa camerei de luat vederi, dar şi în faţa poliţiştilor, că nu se afla el la volanul autoturismului implicat în accident.
Întrebat cum s-a produs accidentul, parlamentarul a răspuns: ”Accidentul nu s-a întâmplat. N-am condus eu! A condus Jenică…”.
Întrebat cum a ajuns în tufişuri după accident, parlamentarul a răspuns: „Îmi căutam câinele. Este câinele meu!”.
Analiza toxicologică a relevat că deputatul era băut
În urma accidentului, Mircia Muntean, care a suferit răni la cap şi la faţă, a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva.
„În buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Hunedoara, se atestă faptul că inculpatul avea o alcoolemie de 1,30 gr ‰ la prima probă de sânge recoltată, respectiv 1,10 gr ‰ la cea de-a doua probă”, conform PICCJ.
Potrivit sursei citate, raportat la decizia din 16 decembrie 2014 a Curţii Constituţionale, s-a dispus recalcularea valorii alcoolemiei inculpatului la momentul depistării în trafic, imediat după producerea accidentului, respectiv la ora 18.30, în data de 30 octombrie 2014.
„Astfel, prin raportul de expertiză medico-legal al IML Timişoara din data de 18 martie 2015, prin interpretarea retroactivă a alcoolemiei s-a concluzionat că ‘la data de 30 octombrie 2014, la ora 18.30, inculpatul Muntean Mircea era în eliminare şi ar fi putut avea o alcoolemie teoretică de aproximativ 1,80 gr ‰’. Actul medico-legal mai menţionează că s-a constatat o neconcordanţă între alcoolemia teoretică rezultată din datele de consum şi valorile certe stabilite la analiză, neconcordanţă ce denotă un consum real de băuturi alcoolice mai mare decât cel declarat”, conform Parchetului de pe lângă instanţa supremă.
Procurorii au dispus clasarea cauzei cu privire la comiterea de către Mircia Muntean a infracţiunii de părăsire a locului accidentului, având în vedere faptul că în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale.
Dosarul urmează să fie soliţionat de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Mircia Muntean este de profesie inginer şi a fost primarul municipiului Deva timp de patru mandate consecutiv. Toate cele patru mandate le-a câştigat în calitate de candidat PNL, până în urmă cu patru ani el fiind liderul organizaţiei judeţene a partidului. Mircia Muntean a pierdut şefia PNL Hunedoara în favoarea actualului preşedinte al CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, iar la scurt timp a fost exclus din PNL şi s-a înscris în UNPR.
Mircia Muntean a candidat apoi din partea UNPR pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, dar a pierdut alegerile în favoarea liberalului Mircea Ioan Moloţ. Muntean a renunţat la funcţia de vicepreşedinte al UNPR, s-a înscris în PDL şi a candidat la alegerile parlamentare pentru unul dintre colegiile din judeţul Hunedoara.
Devenit deputat, Mircia Muntean şi-a pierdut calitatea de membru al PDL în luna iulie 2013, ca urmare a unei condamnări penale în primă instanţă. În septembrie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe deputatul PDL Mircia Muntean la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Mircia Muntean a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2004, fiind acuzat de abuz în serviciu privind tranzacţii nelegale de terenuri.
Între timp, Mircia Muntean s-a înscris în PSD.